„Na silnici je mnohdy neúnosný provoz, s cyklistou to zamává, když vás míjí něco většího. Raději jezdíme po chodníku," vysvětluje Marie Douděrová ze Suchého Vrbného. Stejně jako řada dalších majitelů kol se proto těší na slibovanou cyklostezku, která by měla postupně propojit lávku přes nákladové nádraží s centrem města.

Do Vánoc by mohli nerušeně po vlastní cyklostezce jezdit alespoň po Novohradskou ulici. Nejen kvůli její stavbě, ale také kvůli úpravám křižovatky Průmyslové a Dvořákovy ulice, kde přibudou nové semafory, zůstane ale inkriminovaný prostor až do konce listopadu uzavřen.

Úplnou uzavírku si vyžádají přípravné práce a následné stavební úpravy křižovatky. Platí již od úterý a potrvá do 30. 11.

„Úpravou dojde k rozšíření nároží a ve směru od Novohradské ulice vznikne v Průmyslové ulici nový levý odbočovací pruh. Křižovatka bude nově řízena pomocí světelně signalizačního zařízení," přibližuje ty nejzásadnější změny náměstek primátora František Konečný.

Právě semafory ale nejsou úplně všem řidičům po chuti. „Ve městě rostou jako houby po dešti. Sotva se rozjedete na jedné křižovatce, brzdíte na další červené. Pochybuju, že tady to bude jinak," mračí se Jan Krejčí z Pražského předměstí. „Provoz v Průmyslové bude možná jiný, než když byla zčásti pro auta neprůjezdná, ale pokud veškerý provoz zvládal vyjíždět od Mercury do Průmyslové a Žižkovy bez semaforů, jistě by to tak šlo i v novém režimu," myslí si. 

Vjezd zakázánOd 18. 10. do 30. 11. platí uzavírka křižovatky ulic Průmyslová a Dvořákova. Objízdná trasa vede ulicemi Průmyslová, Novohradská, Žižkova, Dvořákova, Kasárenská.

Do Průmyslové pustí brzy auta

Nové pořádky zavládnou v závěru letošního roku v Průmyslové ulici. Výměnou za vyhrazené pruhy pro hromadnou dopravu v koncové části Žižkovy třídy se Průmyslová zprůjezdní v celé délce pro auta. Kvůli tomu tu ale přibude na výjezdu od Mercury centra na křižovatce s Dvořákovou semafor či odbočovací pruh.

Stavební práce, které odstartují pravděpodobně ve středu a skončit mají za padesát kalendářních dnů, doplní také další úpravy. „V rámci této stavby bude rozšířeno veřejné osvětlení o tři nové osvětlovací body v ulici Dvořákova směrem k ulici Žižkova," říká náměstek primátora František Konečný s tím, že stavbu bude provádět firma EDIKT a.s. a cena díla je téměř sedm milionů korun.

V prosinci by měla být hotová i cyklistická spojnice mezi ulicemi Nádražní a Novohradská. Jak vysvětlil náměstek primátora Petr Holický, na ústí lávky ze Suchého Vrbného naváže přechod a cyklopřejezd Nádražní ulice a dál cyklisté bezpečně vlastním prostorem projedou Průmyslovou ulicí až k Novohradské.

Ani tam pruh pro kolaře definitivně neskončí. „Postupně bude navazovat druhá etapa celou Alšovou ulicí až do parku u ulice Dukelská. Zároveň se bude pracovat na výstavbě lávky přes Mlýnskou stoku v Alešově ulici, což ale spadá do investic roku 2017. Součástí trasy bude i výstavba chodníků, ostrůvků, veřejného osvětlení, dopravního značení a dojde i na úpravu světelné signalizace. Celkové náklady budou téměř šest milionů korun," říká Petr Holický.