Na vlastní kůži si zkusí například bezdrátový přenos rádia, pokusy s magnety nebo budou spolu s Edisonem u vynálezu žárovky.

Mimořádné zážitky děti čekají na celkem dvaceti stanovištích. „Téma pohádkového lesa se sice po dvanácti letech opakuje, činnosti na stanovištích se ale změnily, navíc na trase bude úplně jiná generace dětí,“ naznačuje pořadatel tradiční akce Jiří Fink.

O zábavu se všem účastníkům postará tým pořadatelů od zkušených matadorů po úplné nováčky. Premiérově se na jednom ze stanovišť objeví například Dagmar Bísková z Českých Budějovic, která se spolu s přáteli a členy rodiny ujala tématu létání. „Přitom se lítat strašně bojím,“ směje se. Důvod bát se letecké havárie ale není. „Létat budou šipky a papírové vlaštovky,“ naznačuje s tím, že správnou atmosféru velkého létání dokreslí stylové kostýmy pořadatelů, ale třeba i křídla.

„Zábava bude stát za to,“ slibuje další z pořadatelů Lenka Weberová. O tu se postará i její osmiletý syn Matyáš, který zvládne s vlastnoručně skládanými vlaštovkami vzdušnou akrobacii. Nepostradatelným členem posádky leteckého stanoviště bude i jedenáctiletý Tomáš Bísek.

Tým pořadatelů letos posílí i Tomáš Bísek (vlevo) a Matyáš Weber.Zdroj: Archiv pořadatelů


Ten se letos poprvé stane pořadatelem. Pohádkový les ale zná z pohledu účastníka. „Začali jsme chodit před několika lety a moc se nám to líbili,“ pochvaluje si. „Bylo to krásné odpoledne a letos jsme si řekli, že pořadatelům jejich snahu vrátíme a pomůžeme s organizací,“ doplňuje k přeměně rolí Dagmar Bísková.

Podobně si jsou připraveny hrát s dětmi i další pořadatelské party. Příchozí na trase potkají například odborníky z Matematicko-fyzikální fakulty Univerzity Karlovy, kteří předvedou mimo jiné hotová kouzla s elektřinou. Jak naznačuje Jiří Fink, děti si vyzkouší i roli opravdových siláků. „Pomocí kladkostroje mohou do výšky zvednout své rodiče,“ naznačuje.

Pohádkový les ale není ani zdaleka jedinou lákavou akcí, kterou Klub českých turistů pro rodiny s dětmi každoročně pořádá. „Oblíbené jsou jarní a podzimní turistické akce vhodné pro všechny věkové kategorie. Letos připravujeme podzimní víkendový výlet do Krušných hor, na který je pro každé dítě do naplnění kapacity autobusu připravena sleva 500 korun,“ naznačuje Jiří Fink.

Všichni, koho podobné aktivity lákají, se mohou s činností Klubu českých turistů seznámit ve startovním stanu Pohádkového lesa. Ten bude letos umístěn pod budovu školy, protože v sobotu se v Rudolfově současně konají i tradiční hornické slavnosti. I na těch jsou návštěvníci vítáni.

Již 19. ročník Pohádkového lesa má stále k dispozici volná místa. Účastnické karty s odpoledními startovními časy (mezi 12 a 14.30 hodin) si můžete zakoupit na začátku putování v Rudolfově pod základní školou nedaleko od kostela. Cena účastnické karty pro dítě je 60 Kč.

Trasa Pohádkového lesa vede po lesních cestách mezi Rudolfovem a rybníkem Mrhal a je sjízdná i pro kočárky. Akce se koná za každého počasí.

V blízkosti startu není možné parkovat auta. Využít můžete ale bezplatné posilové autobusy, které od budějovického nádraží do Rudolfova a zpět pod označením „Pohádkový les Rudolfov“ vypravuje Dopravní podnik města České Budějovice. Pojedete-li ale pravidelnou linkou MHD č. 21, musíte si označit jízdenku.