Zda je však nakonec uskuteční, záleží v tuto chvíli především na tom, jak bude úspěšná při žádání o dotace.

„Usilujeme o peníze z Programu obnovy venkova Jihočeského kraje na zbudování chodníků před dvěma parcelami. Poté by se na nich alespoň mohlo začít stavět,“ uvedla starostka Milada Pokorná. Výstavba nových chodníků by podle ní měla stát přes 400 tisíc korun.

Letos chtějí dále zastupitelé kompletně zateplit budovu obecního úřadu a dát mu novou fasádu. V loňském roce už se podařilo zrekonstruovat spodní část objektu, ve kterém bylo kvůli špatné izolaci neustále vlhko. „Celkové náklady byly zhruba 660 tisíc korun, 140 tisíc jsme získali od Jihočeského kraje, 180 tisíc od Jaderné elektrárny Temelín, zbytek jsme doplatili z vlastního rozpočtu,“ vyjmenovala Pokorná. Na zateplení a další drobné úpravy by však obec potřebovala ještě 880 tisíc korun.

Dívčice také požádaly o příspěvek z projektu Oranžové hřiště Nadace ČEZ. „Rádi bychom postavili víceúčelové hřiště pro volejbal, nohejbal a jiné sporty. Počítáme, že náklady by se pohybovaly okolo 2,5 milionu korun. Pokud by nám nadace dala alespoň milion, jsme schopni to dofinancovat z vlastních zdrojů,“ upřesnila Pokorná.

V blízké době se starostka ještě chystá požádat o dotaci, za niž by obec postavila kanalizaci a čističku odpadních vod. Ta je totiž nutná proto, aby zde mohlo vyrůst 25 nových rodinných domů. „Že se tu zatím nemůže stavět, nás brzdí. Mladí lidé odcházejí a každým rokem ubývá obyvatel. To chceme změnit,“ uzavřela Pokorná.