Už po páté budou žádat starostu o povolení koledovat například v Pištíně. Tady se zrovna přiklánějí k modernějšímu pojetí dávné tradice. Obcí tak v minulosti prošli pohádkové bytosti, všemožná domácí zvířata nebo indiáni s Mexičany. „Letos jsme se rozhodly, že půjdeme za fotbalistky,“ prozradila Marie Živnůstková ze zdejšího svazu žen.

Pozadu s originální maskou ale nezůstává ani starosta Jaroslav Havel. Ten se v předchozích letech proměnil nejen v jednoho z Rožmberků, klíč od obce předal koledníkům i coby Jan Žižka. Za co půjde letos, se dozví v Pištíně až v sobotu. „On je pan starosta vždycky tajemný a nic dopředu neprozradí,“ dodala Marie Živnůstková s tím, že začínat se bude v devět hodin ve spolkovém domě, kde si koledníci dají na zahřátí gulášovku.

Úderem deváté hodiny ranní dojde maškarní rej také do Temelína, letošním tématem průvodu je přitom Návštěva z Asie.

Připravené klobouky nebo dřevěné pušky pro konšely mají v Rychnově u Nových Hradů. Tady se staročeská koleda drží už od roku 1947, v 80. letech k ní navíc přibyla koleda slaměná, s níž večer baví plný sál hospody místní ženy. „Vycházet se bude v devět hodin z místního sálu, o doprovod se postará kapela Flamendři,“ přiblížil Antonín Nejedlý sobotní dění v Rychnově u Nových Hradů.

To ve Štěpánovicích chystají masopustní rej až na 25. února, i tak ale mají Anna Šnejdarová a její sestřenice Hana Bambulová napilno. Ještě totiž potřebují vymyslet, za co že to tentokráte vlastně půjdou. Fantazii se přitom meze nekladou. „Každý rok se snažíme mít co nejoriginálnější kostýmy. Já osobně se nejradši převlékám za neživé věci. V minulosti jsem tak šla třeba za Indulonu, hašlerku nebo plato vajec,“ vzpomínala Anna Šnejdarová a prozradila plán na tento rok. „Letos bych chtěla jít za prodlužovací kabel,“ smála se. Sraz tady masky budou mít v sedm hodin, koledovat se začne v půl osmé.