Před zahájením jarní očisty bylo třeba z kašny vypustit 250 kubických metrů vody. Pak zaměstnanci Čevaku dno kašny ručně zbavili odpadků, které se tady přes zimu nahromadily. Vytáhli mnoho lahví, půllitrů, kamenů nebo registrační značku z automobilu.

Další postup prací popsala mluvčí společnosti Jitka Kramářová: „Proudem vody je třeba očistit od řas a drobných nečistot kamenný bazén kašny a zároveň jej ošetřit přípravkem na bázi chlóru. Součástí očisty je i kontrola a případná oprava vnitřního osvětlení kašny."

Pokud všechny práce půjdou podle předpokladů, měla by být voda zpět v kašně do středy 26. dubna. Všechny vodní prvky ve městě, o které se Čevak stará, budou funkční již na začátku května.

Barokní Samsonova kašna pochází z let 1721 - 1727 a svého druhu je jednou z největších v zemi. Ve své době sloužila k zásobování centra města vodou. Čerpala se do ní z Vltavy a kvůli tomu také byla na pravém břehu řeky postavena Vodárenská věž. Potrubí odtud přivádělo vodu do města pod hladinou Vltavy, což byl v tehdejší době značný technický úspěch.