„Do kanceláří a zasedacích místností vysokých manažerů velkých firem bych krátké kalhoty netolerovala. Při kreativnějším povolání, kde se očekává uvolněnější komunikace, popřípadě v terénu, je to s přiměřenou dávkou vkusu v pořádku," domnívá se mladá návrhářka, která od roku 2001 navrhuje nejen společenské oděvy a svůj ateliér má v Plachého ulici v centru Českých Budějovic.

Zatímco v zahraničí jsou krátké kalhoty v práci společenským faux pas, Češi jsou tolerantnější. „Mám zkušenost z Dubaje, kam jsme jeli vybírat látky. Všichni čeští mužští zástupci přišli na obchodní setkání v kraťasech a dodavatel byl zaskočen. Vůbec to neznal," vzpomíná Tereza Sabáčková.

Podle ní se ale do méně formálních zaměstnání dá skloubit oblečení tak, aby působilo elegantně. „Sportovní košile se dá zkombinovat s kratšími kalhoty. Nejsem proti ležérnosti, ale s vkusem," dodává Tereza Sabáčková.

To, že Češi příliš neholdují etice, ji ale mrzí. Ať jsou to již zmiňované kraťasy a sandály v zaměstnání, tak také nevhodné oblečení při různých společenských událostech. „U nás nejsme moc zvyklí nosit společenský oděv a je to škoda. Dokonce i na plesech nebo v divadle jsou vidět muži v riflích," kritizuje návrhářka. Podle ní nosí v zahraničí společenské šaty lidé mnohem častěji, čímž vyjadřují, že událost je pro ně důležitá.
Také organizátoři různých akcí by měli více dbát na to, aby uváděli na pozvánky předepsaný styl oblečení, tzv. dress code.

ANKETA: Tolerujete zaměstnancům v horkých dnech letní oblečení?

Martina Faktorová, mluvčí, Madeta, a. s.
"Formální oblečení nosí hlavně členové vedení společnosti a další manažeři, ti při jednáních saka neodkládají. U ostatních nejsou pravidla tak striktní, kraťasy ale v kancelářích nenosí nikdo. Výrobní provozy mají specifická pravidla, zde je předepsané ochranné oblečení."

Barbora Schellová, personální ředitelka, Bosch Č. Budějovice
"Ve výrobních provozech, kde to vyžaduje specifika provozu, se musí být nosit kvůli bezpečnosti pracovní oděv –  obuv, dlouhé nohavice a dlouhé rukávy. V kancelářích žádná pravidla oblékání nemáme, zaměstnanci mohou přijít i v kraťasech."

Petr Soukup, mluvčí, krajský úřad
"Na krajském úřadě máme nepsané pravidlo: žádné kraťasy, žádné sandály. Úředníci mají projevit základní úctu k občanovi i tím, že před ním nejí, nežvýkají a podobně. Zatím jsou tato pravidla neoficiální, ale už jsou sepsána v kodexu, který bude schvalovat rada kraje."