VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Dobrá pálenka je taková, která neškrábe v krku

Rudolfov - Degustační komise hodnotila 63 vzorků přihlášených do soutěže o nejlepší pálenku

5.3.2012
SDÍLEJ:

Degustační komise v sobotu v Rudolfově hodnotila 63 vzorků přihlášených do soutěže o nejlepší pálenku. Rozhodující pro ní byla především chuť a vůně. Odborníci nakonec vybrali deset nápojů do finále, o vítězi se rozhodne při veřejné degustaci.Foto: Foto: Deník/Andrea Zahradníková

Na stolku stojí desítky lahví s průzračnou pálenkou a nespočet kalíšků. Nikdo se sem však nepřišel opít, je naopak čas pro důležitou odbornou práci. Taková atmosféra panovala v sobotu odpoledne v klubovně rudolfovských zahrádkářů. Sešla se tu totiž degustační komise, která vybírala deset finalistů v soutěži o nejlepší pálenku.

„Akci pořádáme již potřetí, máme celkem 63 přihlášených vzorků. Ty mohou být z jakéhokoliv ovoce, jedinou podmínkou je, aby byly vyrobené v naší palírně,“ vysvětlil předseda zahrádkářů Jiří Merle.

Degustační komisi tvořilo šest odborníků. Mezi nejzkušenější patřil Stanislav Tomek. „Dobrá pálenka je taková, která nepálí a neškrábe v krku. Dalším kritériem pak pro mě je samozřejmě chuť a vůně,“připomněl.

Posuzování pálenek podle něj rozhodně nemá nic společného s opíjením. Komisaři ochutnávají nápoj jenom na špičku jazyka a každý vzorek navíc zapíjejí vodou a zajídají chlebem. „Vyčistíme tak chuťové pohárky a můžeme jednotlivé pálenky objektivně porovnávat,“ dodal.

Podle Merleho mohou lidé kvalitu své pálenky ovlivnit především výběrem ovoce. „Někteří jsou líní jej ručně sbírat a odstraňovat nepořádek. Jenže každá příměs je pak na výsledku znát,“ zdůraznil. Přesto se porotci shodli, že úroveň přihlášených pálenek se rok od roku zlepšuje.

Když odborníci ochutnali všech 63 vzorků, vybrali deset nejlepších. Ty postupují do finále, kde o vítězi již rozhodnou samotní občané. Veřejná degustace se uskuteční 24. března v budově základní školy. První cenou je poukázka na vypálení 500 litrů nápoje v rudolfovské palírně.

Favorita ale zatím soutěž nemá. „Je těžké odhadnout, jak dopadne veřejné hodnocení. V minulých ročnících jednou laici vyzdvihli úplně stejný vzorek jako odborníci, podruhé to však bylo rozdílné,“ komentoval člen degustační komise Milan Třebín.

I podle něj je při hodnocení nejdůležitější chuť a vůně. Oboje by mělo být v souladu. Pálenka, která jen dobře chutná, ale nevoní, není dokonalá.

Autor: Andrea Zahradníková

5.3.2012 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Baráčníci z Boršova letos pozvali na dožínky 16 povozů s koňmi. Ty se sem sjeli z celých jižních Čech a vyšperkovali tak tradiční vesnickou slavnost.
30

OBRAZEM: Staročeské dožínky v Boršově

Rodáci z Mladošovic oslavili v sobotu úctyhodné stáří obce i štěstí, které měli místní v noční bouřce. V zrostlý strom v blízkosti kostela spadl totiž přesně na místo, kde napáchal jen minimální škodu.
11

OBRAZEM: Mladošovice slaví 650 let i štěstí při bouřce

AKTUALIZUJEME / SLEDUJEME ON-LINE

Noční bouřka se prohnala jihem Čech, zastavila i vlaky

Jižní Čechy - Bouřka, která se prohnala zemí, neušetřila ani jižní Čechy.

Tehdy tam palci zamačkávali bubliny horkého asfaltu

Jaroslavice – Na místě, kde kdysi stála vesnice Jaroslavice, je nyní Hněvkovická přehrada. V sobotu se na loučce u přehrady setkají rodáci této zatopené vesnice a zavzpomínají na staré časy.

Povodně 2002: Poslední oběť zemřela tři týdny po velké vodě

Jižní Čechy – Povodňový vzpomínkový seriál dnes končíme příběhem Marty a Vlastimila Weberových.

Nehoda na objízdné trase na Netolice

Podeřiště u Malovic - Kamion s pick upem se srazili v Podeřišti, tedy na objízdné trase do Netolic.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení