VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Dobrou kavárnu pozná podle úsměvu

České Budějovice – V pražírně kávy začal Roberto Trevisan pracovat, aby si vydělal na motorku. Postupně ale tomuto nápoji propadl a nyní učí Čechy, jak jej správně připravovat. „Nejlepší je pít zdravou kávu,“ říká Ital, který do Čech přišel před devatenácti lety a založil zde Školu kávy.

20.5.2010
SDÍLEJ:

MISTR KÁVY. Ital Roberto Trevisan založil v Čechách Školu kávy. Učí čechy pít zdravou kávu, to znamená takovou, která je silná chuťově, ale má málo kofeinu.Foto: Deník/Václav Pancer

Kolik šálků kávy už jste dnes měl?
Je teprve jedenáct hodin, takže jenom pět.

Jak se pozná dobrá káva?
To je především káva, která mi chutná, není trpká, hořkká ani kyselá.

Na co si dát při výběru pozor?
Především na přípravu, protože bez ohledu na chuť mi špatně připravená káva může ublížit. Každý, kdo připravuje kávu, si musí uvědomit, s čím pracuje. Základní elementy kávy jsou celulóza, dřevo a olej. Emulze vznikne spojením vody s olejem. Když vyrábím velkou kávu, přijde voda příliš do styku se dřevem a výsledkem není emulze, ale dřevěná voda s daleko větším obsahem kofeinu.

Malé kávy mají tedy méně kofeinu než velké?
Ano, velká káva má až pětkrát víc kofeinu než malá.

Většina lidí si ale myslí opak, malé kávě se říká „zabiják“.
To je častý omyl, malá káva je silná pouze chuťově, kofeinu má méně. Když se vaří velká káva, je voda déle v kontaktu s lógrem, takže vylouhuje více kofeinu. Takovou kávu tráví člověk alespoň hodinu, naopak správně připravenou malou kávu strávím za deset minut.

Takže takovou kávu pít?
Nejlepší je pít zdravou kávu, to znamená 20–30 mililitrů, které protečou kávovarem do 30 vteřin. Káva by se měla vařit, ne louhovat jako čaj.

Co říkáte na českého turka?
Pokud by jej lidé dokázali vypít za minutu, je to dobrá zdravá káva, ale když to pijí pět minut, je tam delší kontakt s vody s lógrem, tím pádem více kofeinu a větší nápor na tělo. Hodně lidí se těší více na tu přípravu, jak voní, když se lógr zalévá horkou vodou a pak už to, co připravili, zkrátka vypijí, i když je to těžká káva, kterou musí dochutit cukrem a mlékem.

Jakou kávu máte nejradši vy?
Všechny. S kávou je to jako s vínem. Jsou různé chuti z různých oblastí, každá káva má svou charakteristiku a já rád vyzkouším cokoli.

Kolik šálků denně vypijete?
Kolik chci, jsem naprosto svobodný, protože piji málo kofeinu. Jeden den mohu vypít dvě kávy a druhý den patnáct.

Při jaké příležitosti ji pijete?
Vždy s přáteli. Pít kávu sám je hloupé.

Je nějaký recept, jak poznat dobrou kavárnu?
Poznám to na úsměvu baristy. Ten musí být pozitivní, musí mít radost ze své práce. Pak má kávu rád, pije ji a jak ji připravuje pro sebe, tak ji připraví i pro mě. Dále se samozřejmě mohu podívat, jestli je čistý kávovar. Hodně je také vidět na mlýnku, když se o něj barista dobře stará, mám jistotu, že tu dostanu dobrou kávu.

Autor: Andrea Zahradníková

20.5.2010 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Divizní Jankov chce přivést posily z Ghany!

To divizní Jankov nečekal, kádr opouští po sezoně pět hráčů

Nový ředitel Biologického centra Akademie věd ČR.

V čele Biologického centra AV ČR stane Libor Grubhoffer

Čtvrteční bouřku přežilo v Dubném jediné čápátko

Dubné – Nevídanou smůlu má letos pár čápů, kteří hnízdí na střeše kostela v Dubném. Kvůli nepřízni počasí už přišli celkem o šest čerstvě vylíhnutých mláďat.

OBRAZEM: Studenti lovili divokou zvěř, učili se rozdělávat oheň

České Budějovice - Zpátky do pravěku se v pondělí vrátili na Česko-anglického gymnáziu v Českých Budějovicích. Pod vedením odborníků z Jihočeského muzea a muzea v Českém Krumlově se tu vypravili do paleolitu, neolitu nebo třeba doby bronzové a železné. Vyzkoušet si tak studenti mohli nejen výrobu mincí nebo třeba střelbu z luku, ale také mletí mouky a následnou výrobu placiček i tkaní a barvení látek.

O propouštěné slévače má zájem strojírenský soused

České Budějovice - Zhruba dvě třetiny zaměstnanců, opouštějících českobudějovickou slévárnu, by mohl zaměstnat strojírenský soused, společnost Kern-Liebers CR. Slévárnu má kvůli nedostatku zakázek opustit 67 z 91 zaměstnanců. Asi čtyříctku by jich mohla přijmout firma, která sídlí hned v sousedství a zabývá se například výrobou lisovaných dílů a jejich dalším opracováním nebo výrobou pružin.

Za borůvkami nemusíte do lesa, můžete je mít i na balkóně

Jejich plody jsou větší než jejich příbuzných odrůd z lesa, na keřích rostou v celých trsech, takže úroda je mnohem snazší a rychlejší, a jejich chuť si s těmi lesními v ničem nezadá. Řeč je o kanadských borůvkách, které si v pohodlí můžete vypěstovat na zahradě nebo i doma na balkoně a jejich sladké bobule budete mít na dosah ruky.

Předvolební speciál deníku: Jak splnila vláda své sliby?

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies