VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Dobrou kavárnu pozná podle úsměvu

České Budějovice – V pražírně kávy začal Roberto Trevisan pracovat, aby si vydělal na motorku. Postupně ale tomuto nápoji propadl a nyní učí Čechy, jak jej správně připravovat. „Nejlepší je pít zdravou kávu,“ říká Ital, který do Čech přišel před devatenácti lety a založil zde Školu kávy.

20.5.2010
SDÍLEJ:

MISTR KÁVY. Ital Roberto Trevisan založil v Čechách Školu kávy. Učí čechy pít zdravou kávu, to znamená takovou, která je silná chuťově, ale má málo kofeinu.Foto: Deník/Václav Pancer

Kolik šálků kávy už jste dnes měl?
Je teprve jedenáct hodin, takže jenom pět.

Jak se pozná dobrá káva?
To je především káva, která mi chutná, není trpká, hořkká ani kyselá.

Na co si dát při výběru pozor?
Především na přípravu, protože bez ohledu na chuť mi špatně připravená káva může ublížit. Každý, kdo připravuje kávu, si musí uvědomit, s čím pracuje. Základní elementy kávy jsou celulóza, dřevo a olej. Emulze vznikne spojením vody s olejem. Když vyrábím velkou kávu, přijde voda příliš do styku se dřevem a výsledkem není emulze, ale dřevěná voda s daleko větším obsahem kofeinu.

Malé kávy mají tedy méně kofeinu než velké?
Ano, velká káva má až pětkrát víc kofeinu než malá.

Většina lidí si ale myslí opak, malé kávě se říká „zabiják“.
To je častý omyl, malá káva je silná pouze chuťově, kofeinu má méně. Když se vaří velká káva, je voda déle v kontaktu s lógrem, takže vylouhuje více kofeinu. Takovou kávu tráví člověk alespoň hodinu, naopak správně připravenou malou kávu strávím za deset minut.

Takže takovou kávu pít?
Nejlepší je pít zdravou kávu, to znamená 20–30 mililitrů, které protečou kávovarem do 30 vteřin. Káva by se měla vařit, ne louhovat jako čaj.

Co říkáte na českého turka?
Pokud by jej lidé dokázali vypít za minutu, je to dobrá zdravá káva, ale když to pijí pět minut, je tam delší kontakt s vody s lógrem, tím pádem více kofeinu a větší nápor na tělo. Hodně lidí se těší více na tu přípravu, jak voní, když se lógr zalévá horkou vodou a pak už to, co připravili, zkrátka vypijí, i když je to těžká káva, kterou musí dochutit cukrem a mlékem.

Jakou kávu máte nejradši vy?
Všechny. S kávou je to jako s vínem. Jsou různé chuti z různých oblastí, každá káva má svou charakteristiku a já rád vyzkouším cokoli.

Kolik šálků denně vypijete?
Kolik chci, jsem naprosto svobodný, protože piji málo kofeinu. Jeden den mohu vypít dvě kávy a druhý den patnáct.

Při jaké příležitosti ji pijete?
Vždy s přáteli. Pít kávu sám je hloupé.

Je nějaký recept, jak poznat dobrou kavárnu?
Poznám to na úsměvu baristy. Ten musí být pozitivní, musí mít radost ze své práce. Pak má kávu rád, pije ji a jak ji připravuje pro sebe, tak ji připraví i pro mě. Dále se samozřejmě mohu podívat, jestli je čistý kávovar. Hodně je také vidět na mlýnku, když se o něj barista dobře stará, mám jistotu, že tu dostanu dobrou kávu.

Autor: Andrea Zahradníková

20.5.2010 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Boršovští v sobotu pořádali první letošní boršovský trh. U fotbalového hřiště vyrostly stánky s občerstvením, s ručně vyráběným zbožím jako šperky nebo cukrovinkami, nebo kořením
28

OBRAZEM: V Boršově nad Vltavou začíná jaro trhy

Suchdol nad Lužnicí /OBRAZEM/ - Stovky lidí, téměř 150 lodí, krásné jarní počasí, stav vody přesně podle představ a dobrá nálada. Při tradičním rituálu vodáků, kterým je každoroční Odemykání Lužnice, panovaly ideální podmínky.
28

OBRAZEM: Vodáci odemkli řeku Lužnici

Bitva u Sudoměře má čtvrté pokračovaní

Sudoměř 24. března - Už počtvrté se v sobotu 235. března vrátí dějiny na místa, kde 25. března 1420 došlo k památné bitvě. Přibližně 400 husitů (včetně žen a dětí), mířících na horu Tábor, dostihli jejich nepřátelé – vojsko strakonických johanitů a katolických šlechticů, přezdívaných Železní páni.

Uzavírka u Diamantu skončila, příští týden začne další

České Budějovice – Řidiči v pátek zajásali, neboť před 14. h byl znovu otevřen pravý jízdní pruh ve směru do města a pravé odbočení na Strakonickou ulici směrem na sídliště Vltava.

Zlatým Ámosem se stal Jihočech Lukáš Lis

Praha /VIDEO/ - Titul Zlatý Ámos pro nejoblíbenějšího učitele v Česku získal učitel češtiny a angličtiny Lukáš Lis ze základní školy Soběslav. Lis vyhrál i hlasování na internetu a stal se zároveň Ámosem sympaťákem. Ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD) ho korunovala Ámosem češtinářem.

Stoletá Anna Buriánková se nejraději směje

Sezimovo Ústí - Když ve svých 22 letech mladá Anna přijela do Sezimova Ústí, všude rostlo jen obilí a stálo pár domků, kde našla bydlení. Jako první přijely do Baťova ženy a dívky a jak oslavenkyně říká, trochu se tu bez mužů bály.

Předvolební speciál deníku: Jak splnila vláda své sliby?

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies