Předchozí družka dubenského čápa zřejmě vinou otravy z potravy 10. dubna uhynula. Místní to zjistili z webové kamery hned následující den ráno a zorganizovali záchrannou akci, díky níž mohli odborníci snůšku šesti vajec převézt do umělé líhně v záchranné stanici ZOO Ohrada.

Podle zdejšího ošetřovatele Petra Skály existuje poměrně velká neděje, že se z nich čápata vylíhnou. Během kritické noci vejce zahříval samec a nyní se o optimální podmínky starají lidé a technika. A snaha se zřejmě vyplatí. „Zatím jsou všechna v líhni, ale jedno vajíčko se začíná hýbat, co nevidět se může vylíhnout malý čáp," odhaduje Petr Skála. Mláďata by ale v lidské péči zůstat neměla, odborníci se je budou snažit umístit do náhradních čapích rodin, kde budou podobně stará ptáčata.

Pořádně veselo může být ještě i v hnízdě v Dubném. Osamělého samce si krátce po nešťastné události začaly všímat nezadané čapí slečny. Nová samička se k ptačímu vdovci nastěhovala ve čtvrtek 16. dubna, už v pondělí kolem 21. hodiny snesla první vajíčko, ve středu krátce po setmění pak druhé. „Na založení rodiny ještě určitě není pozdě, některá hnízda čápi v této době teprve obsazují. Zhruba 28 až 32 dní trvá, než se z vajec vyklubou mláďata, další dva měsíce se o ně rodiče musí starat. Do odletu na jih by ale čápata měla být dostatečně vyspělá," odhaduje Stanislav Chvapil, vedoucí Skupiny pro výzkum brodivých ptáků, jenž právě v jižních Čechách mapuje historii čapích hnízd.

Podle něj mají ale mladí čápi jen padesátiprocentní naději, že se dožijí jednoho roku. „Riskantní bývají první lety, často ptáci uhynou po střetu s elektrickým vedením a lehké není zvládnout ani první tah," naznačuje Stanislav Chvapil rizika, která čekají na všechna čapí mláďata.