Místní a turisté uvidí 
i předměty, které v minulosti v expozicích nebyly. „Největším lákadlem bude Vltavotýnský poklad, který lidé spatří jako trojrozměrný hologram. Chtěli jsme jej ukázat ve fyzické podobě, ale kvůli pojištění a zajištění bezpečnosti to nešlo," uvedla vedoucí muzea Martina Sudová.

Celkové výdaje na rekonstrukci dosáhly téměř 21 milionů korun

Městské muzeum bylo uzavřené od 22. září loňského roku

Finální část rekonstrukce skončila 30. září tohoto roku

Slavnostní otevření je naplánované na 1. prosince v 15 hodin

Více než tisíc exponátů muselo být restaurováno

Kromě Vltavotýnského pokladu uvidí návštěvníci i ducha rytíře Čabelického, opět ve virtuální podobě. Tradiční sbírka vltavínů, která je jednou z největších v republice, zůstala zachována, bude však rozšířena o řadu technických prvků.

„Snažili jsme se pomocí audiovizuálních prvků obohatit výstavu, takže zde máme simulaci pádu meteoritu, který vznik vltavínů zapříčinil," vysvětlila Martina Sudová 
a dodala, že v muzeu najdou lidé řadu dalších technologických vymožeností.

Při rekonstrukci se ale objevila i řada problémů. Například při opravách podlahy se zjistilo, že ji napadla dřevokazná houba. „Chtěli jsme zachovat alespoň 70 procent původní prkenné podlahy, což se nakonec podařilo. Museli jsme ji ale nechat odstranit tak, aby se houba nešířila dále," uvedla Martina Sudová jeden z problémů.

Mnoho času však zabrala 
i konzervace a restaurování exponátů. „Za dva roky jsme dokázali ošetřit více jak tisícovku kusů, včetně očištění mnoha set vltavínů," podotkla Irena Hájková, která měla restaurování exponátů na starosti.

Technickou stránku měla na starosti specializovaná společnost, která dodala audiovizuální vybavení. „Jsme rádi, že jsme se podíleli na tomto zajímavém projektu a mohli jsme připravit řešení šité na míru muzeu," uvedl zástupce firmy Jan Buriánek.

Na ryby s interaktivní udicíNávrat do školních škamen, které jsou vylepšeny o monitor se sluchátky, mohou zažít dospělí návštěvníci muzea.Městské muzeum v Týně nad Vltavou bude po znovuotevření špičkou mezi českými muzei, co se technických vymožeností týče. Jedním z největších lákadel bude bezesporu centrální doteková databáze. V jednotlivých expozicích si návštěvník může na dotekové obrazovce najít další podrobnější informace k určitým tématům.

Mezi nejzajímavější exponáty se řadí trojrozměrný hologram Vltavotýnského pokladu a virtuální podoba rytíře Čabelického.

Další novinkou bude možnost si v databázi prohlédnout fotografie a popis exponátů, které se do expozice nevešly. Kromě dotekové databáze je muzeum oživeno 
i projekcemi.

Součástí expozice je promítání vodní hladiny na soutoku Lužnice s Vltavou, aby navodila návštěvníkům pocit plavby na voru, protože vorařství je s Týnem nad Vltavou neodmyslitelně spjato. Podobným způsobem byla obohacena také výstava vltavínů.

Pro děti i dospělé vltavotýnské muzeum nabídne zajímavou hračku v podobě trojrozměrné tůně s rybami, které mohou malí i velcí návštěvníci chytat na interaktivní udici.

Jak vypadalo vltavotýnské nádraží a vývěsní štít kupeckého krámu přiblíží expozice v sálu 19. a 20. století.

MICHAL BĚLSKÝ