„Je to skvělé, do kina v Lišově jsem chodila vždycky. 
A teď se do něj těším ještě více," libuje si Michaela Nováčková z Lišova, která kino navštívila již na jednom ze zkušebních promítání. „To kino bylo prostě už staré. 
A skoro nikdo do něj nechodil. Teď je to  tady mnohem pohodlnější a hezčí. Je také znát, že se změnila technologie," říká.

Historie lišovského kina se začala psát už v roce 1924, v té době se ale jmenovalo bio Sokol. Samotný promítací sál byl původně mnohem větší. Zpočátku se do něj vešlo 400 diváků. V úplných počátcích ještě neměl stupňovité hlediště, ale sedělo se v něm na židlích. Sál byl totiž využíván i k jiným kulturním  akcím 
a setkáním.

V šedesátých letech bylo kino přestavěno a jeho kapacita se zmenšila na 180 sedadel. 
V tomto stavu si jej pamatuje 
i většina lišovských obyvatel.

Co je 3D zvukTento zvuk doslova obklopuje diváky ze všech stran jako ve skutečném světě. Na rozdíl od technologie 3D obrazu, kdy jsou potřeba speciální brýle, k poslechu 3D zvuku není třeba žádných speciálních pomůcek pro diváky. Vše totiž zajišťuje samotné vybavení kina. 

Lišovské kino je teprve pátým kinosálem  v celé zemi, kde si diváci mohou poslechnout nový zvuk. Obdobnou technologii lze nalézt zatím pouze v Praze, Lounech, Olomouci 
a Teplicích.

Současná rekonstrukce, která kino uzavřela, prostor promítacího sálu i jeho zázemí znovu změnila. Počet míst k sezení se sice ještě více zmenšil na 87 míst, ale nově opravené prostory přináší mnoho výhod. Nově bude kino sloužit také pro různé kulturní akce. Třeba místní loutkové divadlo tak konečně získalo vhodné zázemí. „V projektu jsme s loutkáři počítali, takže jsme jim mohli vytvořit zázemí doslova na míru," vysvětlil starosta Lišova Jiří Švec.

Nezměnil se jen prostor kin, obnovou také prošla 
i technologie promítání. Kino nyní promítá výhradně digitální kopie filmů a díky vybavení není problém ani s módními filmy s trojrozměrným obrazem. Ty doplní také vylepšený trojrozměrný neboli 3D zvuk, který je horkou novinkou. Kino Svět Lišov se tak po rekonstrukci stalo jedním 
z nejmoderněji vybavených kin v Evropě.

„Je to něco úplně nového, zatím se pořád učíme, jak ty nové přístroje ovládat," okomentoval svou práci jeden z promítačů, Robert Irmiš. Ten pracoval v kině již před jeho rekonstrukcí, takže může  srovnávat. Před ním v lišovském kině promítal i jeho otec Karel Irmiš. Ten se bohužel otevření nového kina nedožil.

Kino Svět se navíc svým servisem přibližuje i běžným standardům v různých multikinech. Návštěvníci mají  tak možnost zakoupit si v lišovském kině občerstvení, nebo si zarezervovat vstupenky na film přes internet.