VYBERTE SI REGION

Sraz kuchařů přilákal i české olympioniky

České Budějovice - Medailisté z posledního světového soupeření vybraných vládců kuchyní přijeli na tradiční gastronomickou akci do jižních Čech. V mezinárodním srovnání si nestojí tuzemští mistři kulinářského řemesla špatně.

18.11.2008
SDÍLEJ:
Fotogalerie
3 fotografie
Fotografie z tréninku českého národního týmu kuchařů Asociace kuchařů a cukrářů ČR. Stejná jídla jako na obrázcích servírovali kuchaři i na olympiádě v Erfurtu, kde získali dvě stříbrné a dvě bronzové medaile.

Fotografie z tréninku českého národního týmu kuchařů Asociace kuchařů a cukrářů ČR. Stejná jídla jako na obrázcích servírovali kuchaři i na olympiádě v Erfurtu, kde získali dvě stříbrné a dvě bronzové medaile.Foto: Deník: Edwin Otta

Rybí dobrotu z pražmy a jiné lahůdky předváděli minulý týden mistři kuchařského řemesla návštěvníkům Gastrofestu v Českých Budějovicích.
V rámci Gourmet Rendevouz ukázali své umění i čeští držitelé medailí z poslední kuchařské olympiády v Erfurtu Martin Svatek z táborského Hotelu Dvořák a Josef Dufek z hotelu Vinium Coeli v Dolních Kounicích. Při soutěži v Erfurtu museli připravit a během dvou hodin naservírovat menu pro více než sto lidí.


V Erfurtu připravoval český národní tým Asociace cukrářů a kuchařů České republiky (ACK ČR) například jihočeského bosáka, vepřovou panenku nebo bůček. „Dělali jsme sto deset jídel tříchodového menu,“ vrátil se k letošní olympiádě Svatek. Celé kvantum jídel se po dokončení muselo naservírovat ve dvou hodinách a také čas na přípravu je dán limitem. Přitom například čokoládová čárka na talíři se zákuskem by měla být pokaždé stejná!


„V Erfurtu jsme získali dvě stříbrné za teplou kuchyni a dvě bronzové za cukrářské výrobky,“ doplnil táborský mistr kuchař. „Za umístění jsme rádi. Na téhle úrovni je medaile úspěchem,“ zdůraznil Svatek.


Na olympiádě český tým uspěl, ale podmínky jeho přípravy jsou mnohem skromnější než u nejsilnějších týmů. „My jsme mezi nimi trpaslíci. Hlavní rozdíl je v detailech u špičkových týmů. Mají velké vybavení,“ zhodnotil největší výhodu některých soupeřů Josef Dufek.


„Německý tým má možnost trénovat tradičně v prezidentské kuchyni. My jedeme každý ze svých peněz a z podpory zaměstnavatelů,“ popsal podmínky českého týmu Jindřich Žydek, viceprezident ACK ČR.


Trénink je provázen v České republice mnohými svízeli. Závisí na okolnostech, kde se podaří najít příležitost ke společné akci. Shodou okolností těsně před odjezdem do Erfurtu si vyzkoušeli plánovaný zápřah čeští a moravští vládci kuchyní v českobudějovickém Grandhotelu Zvon.


Národní kuchařský tým se staví na čtyři roky, na celé období. Přes rok jezdí po soutěžích. „Jenže z návštěvy Singapuru nic nemáme. Přiletíme, jedeme do hotelu, uvaříme a letíme zpátky,“ konstatuje posmutněle šéf českého realizačního týmu Jan Michálek z Prahy, v civilu šéfkuchař ve službách Unileveru. Účast týmu na soutěži světového poháru v Chicagu nebo Singapuru však vyjde na milion korun a jen díky přízni lidí z branže je podle Michálka možné české kuchařské mistrovství rozvíjet i v mezinárodním měřítku.

Autor: Edwin Otta

18.11.2008 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Fešandy z jihu Německa.

Dost pěkné sousedky

Horská služba v akci. Ilustrační foto.

Na sjezdovce na Kramolíně se srazili další lyžaři

K obratu a třem bodům z ledu posledního Mostu zavelel dvěma góly Vladimír Škoda

Most – Silný tým neprohraje třikrát za sebou. Hokejisté ČEZ Motoru se za silné mužstvo považovat chtějí a potvrdili to ve 43. kole první WSM ligy, když zvítězili na ledě posledního Mostu 5:2 a upevnili si své první místo v tabulce. Již v pondělí čeká Jihočechy domácí duel s Kadaní (17.30).

Muž v noci metal přemety u náměstí, strážníci mu domluvili

České Budějovice - Rušnou noční službu mají za sebou českobudějovičtí strážníci. V sobotu kolem jedné hodiny raaní například spatřili prostřednictvím městského kamerového systému muže, který v ulici Karla IV. poblíž hlavního náměstí metal přemety na silnici.

Do bílé stopy neláká jen Šumava

Jižní Čechy - Na běžky můžete nyní vyrazit do mnoha koutů jižních Čech. Podmínky jsou většinou ideální. 

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies