Organizátoři připravili až šedesát praktických kurzů, na kterých účastníci zdokonalují své dovednosti například v akrobacii, badmintonu nebo v plavání. Marie Clairet přijela na Eurogym z Francie a zázemí si pochvaluje. „Moc se mi tu líbí, nejvíc si užívám tanec 
a moderní gymnastiku, cvičíme i s obručemi nebo švihadly, to mě baví,“ říká.

Hlavní zázemí mají sportovci na českobudějovickém výstavišti, spoustu činností dělají také na Sokolském ostrově nebo ve sportovní hale. Na Malši trénují jízdu na kánoích.

Festival se koná jednou 
za dva roky, letošní jubilejní ročník je zvláštní tím, že jej poprvé hostí země bývalého východního bloku. O pořadatelství se ucházela Česká republika a Itálie. Člen vedení Evropské gymnastické federace Alberto Nunes vysvětluje, proč padla volba na Budějovice. „Při výběru jsme zohlednili především zázemí a organizační tým. České Budějovice odpovídají i velikostí, chceme, aby byli obyvatelé města zatažení
do akce a účastníci se zároveň ve městě cítili dobře.“

Gymnastce Cindy Bastin 
z Belgie se Budějovice líbí. „Město je krásné, hlavně náměstí, ale víc si ho prohlédneme v pátek. Je tady dost horko, na to z Belgie nejsme zvyklí,“ říká 
s úsměvem.

Jednotlivé národy měly na výběr mezi ubytováním ve školních třídách na matracích, nebo na postelích 
v budovách vysokoškolských kolejí. Převládla chuť bydlet pohromadě ve školách. „Nakonec jsme ale stejně museli řadu skupin, které chtěly do škol, z organizačních důvodů ubytovat na kolejích,“ poznamenal předseda organizačního výboru Roman Slavík.

Většinu nákladů na akci pokryjí účastnické poplatky. Další finanční podporu zajišťuje město, kraj a ministerstvo školství.

Obyvatelé Budějovic 
v těchto dnech potkávají gymnasty po celém městě. Od středy do pátku mají možnost vidět i vystoupení sportovců na náměstí Přemysla Otakara II., Mariánském náměstí, Lannově třídě a na Sokolském ostrově. Jednotlivé týmy tady každé odpoledne od dvou do šesti předvedou gymnastické, taneční i akrobatické sestavy.

Organizátoři do budoucna nechtějí zvyšovat počet účastníků. „Chceme zachovat původní ideu, tedy setkání mladých lidí, pro které je sport nedílnou součástí jejich životů. Vyšší kapacita by mohla mít dopad na kvalitu,“ dodal Alberto Nunes.

Festival Eurogym 2016Sportovní festival Eurogym je setkání mladých gymnastů z celé Evropy. Do Českých Budějovic na desátý ročník akce přijely tři tisíce gymnastů a přes pět stovek trenérů a dalších členů delegací. Kromě České republiky se festivalu účastní dalších osmnáct zemí, nejvíc sportovců vyslalo Portugalsko, následuje Belgie, Norsko a Francie. Naopak nejméně je v Budějovicích ruských gymnastů. Dopoledne účastníci absolvují workshopy, odpoledne mají veřejná vystoupení ve městě. Slavnostní zakončení se uskuteční v sobotu v Budvar aréně, v neděli se sportovci rozjedou domů.

PAVLA VOLFOVÁ