Patří k privátní letecké flotile rakouského miliardáře a milovníka letadel Dietricha Mateschitze "Flying Bulls" ze Salcburku.

Jak česká Wikipedie uvádí, North American T-28 Trojan bylo cvičné letadlo poháněné pístovým motorem. Používalo je americké letectvo a námořnictvo od počátku 50. let 20. století. Letoun byl úspěšně využíván i při protipartyzánských akcích, a to hlavně ve válce ve Vietnamu. Ve cvičné verzi mohli sedět za sebou pilot a žák.

Pilot Rainer Steinberger, který tragicky zahynul při nehodě svého letounu na Písecku.
Piloti z Rakouska truchlí nad smrtí svého kolegy, který havaroval na Písecku

T-28B z roku výstavby 1954 o výkonu 1425 koňských sil byl do roku 1965 používán US-Navy ve Washingtonu D. C. k tréninku pilotů. Pak byl prodán soukromníkovi do Texasu a ten jej restauroval. V polovině osmdesátých let "vyčuchal" milovník veteránů Sigi Angerer stroj v Oklahoma City a úpravy dokončil. Aby jej dopravil do Evropy, musel s ním letět do Kalifonie, kde byl letoun rozebrán a naložen do kontejneru k převozu do Texasu. Odtud putoval lodí do Hamburku.1

Úkol dát T-28B znovu dohromady převzala firma Jet Aviation v Basileji. Ještě opatřen americkými poznávacími značkami přistál v roce 1987 v Innsbrucku a byl zapsán do rakouského registru. Od roku 2001 byl konečně v Salcburku, kde se stal základem sbírky historických letadel. S dalšími exponáty "obletěli" Flying Bulls mnoho velkých leteckých show. V létě 2016 ho technici "stáje" několikaletou pečlivou jemnou prací restaurovali do konečné podoby, včetně nápisu „Navy“ na bývalém vojenském letadle.

U Jickovic na Písecku spadlo v neděli 20. června letadlo T - 28 Trojan, které mířilo z leteckých ukázek v Polsku do Rakouska. Jeden muž při pádu zemřel, druhý byl těžce zraněný a záchranáři ho transportovali do nemocnice v Praze.
Po pádu historického letadla na Písecku zemřel muž, další je těžce zraněný

Podle prvních informací ze salcburských leteckých kruhů se Trojan s rakouským volacím označením Oscar Echo-Echo Sierra Alpha (OE-ESA) vracel přes Česko z mezinárodní letecké show v Polsku.

Flying Bulls v plné parádě.Flying Bulls v plné parádě.Zdroj: Deník/archiv VLM

Batole přežilo pád ze šesti metrů

V pátek ráno dělal na statku v obci Maria Neustift 32letý otec ve stáji a jeho 29letá žena otevřela ve druhém patře stavení okno k vyvětrání. Když odešla do kuchyně vyklidit myčku nádobí, čtyřletý syn sebral klíč od ložnice a vyzdvihl svou půldruhaletou sestru na parapet. Ta tam ztratila rovnováhu, protrhla síť proti hmyzu a spadla do hloubky šesti metrů, popisují OÖN. Její otec hluk pádu na beton zaslechl a zavolal místního lékaře Urbana Schneeweiße. K pomoci byl přizván i záchranný vrtulník.

Co na místě následovalo, označil doktor Schneeweiß za něco nepředstavitelného, "nebo chcete-li, za zázrak". Holčička komunikovala a až na modřiny a odřeniny nebyla zraněna! "Nevěřil jsem vlastním očím a dvakrát jsem ji kompletně vyšetřil," dodává lékař. Byla jen vylekaná z takového množství lidí kolem ní. Nebylo možné vyloučit vnitřní zranění, dítě proto s matkou odletělo na kliniku ve Steyru. Po důkladném vyšetření mohlo v pondělí nemocnici opustit!

Záchranář viděl zázrak z první ruky.Záchranář viděl zázrak z první ruky.Zdroj: Deník/OÖN

Na snímku je lékař záchranné služby Urban Schneeweiß, který byl na místě nehody první. Foto: Deník/OÖN/ privat

Konečné úložiště jaderného odpadu u sousedů!

Od roku 2018 hledá Rakousko konečné úložiště svého atomového odpadu, který se od roku 1974 shromažďuje v meziskladu v asi 12 000 dvousetlitrových sudech v dolnorakouském Seibersdorfu. Nyní musejí odborníci do tří let předložit vědecky fundované podklady k bezpečnému konečnému úložišti, které má umožnit skladování na 300 let. "Protože Rakousko neprovozuje žádné komerční atomové elektrárny, je to srovnatelně jen malý problém," píše linecký list. "Ale i slabý až středněradioaktivní odpad musí být skladován částečně až několik set let." Tak to ukládá směrnice EU 2011/70/Euratom.

Dítě na procházce…

V sobotu kolem dvacáté hodiny zahlédli v Kematenu v okrese Linec-venkov dvouletou holčičku. Šla po zemské silnici s plaveckými rukávky na pažích, sdělil linecký Volksblatt. Kolemjdoucí marně hledali její rodiče a nakonec vyrozuměli policii. Když hlídka přijela, bylo dítě už zpátky doma - 43letá svědkyně vyhledala a vyrozuměla 26letou maminku. Rodiče totiž vůbec nezpozorovali, že jim dcerka v 19.45 nepozorovaně z domu zmizela. Otevřenými domovními dveřmi vyšla na silnici, kde ji krátce nato zahlédli kolemjdoucí…

Hejtman Matrin Kuba (vlevo) navrhne na pozici ředitele krajského úřadu JUDr. Lukáše Glasera.
Chystá se jmenování nového ředitele krajského úřadu

Praha a Vídeň, partneři

Jak náš web informoval Martin Landa z Eurocommu, Praha a Vídeň uzavřely formální dohodu o pětileté spolupráci. Ta se soustředí na udržitelnou budoucnost, ekologii a městský rozvoj s vyváženým mixem pro bydlení, práci i hospodářství. Města chtějí sdílet zkušenosti z dopravního plánování, odpadového hospodářství či financování a výstavby infrastruktury, bytů a městských služeb.

Šest koní v přívěsu…

Pohraniční policie v Pasově vysvobodila v neděli šest koní "nacpaných" v nejtěsnějším prostoru přívěsu pro přepravu zvířat s holandskou značkou, píše PNP. Transport odhalili na hraničním kontrolním místě u Ruhstorfu a "zásilku" oddelegovali k vyššímu velení do Pasova. Tam na služebně koně vypustili na "služební" zeleň a zavolali veterináře. Ošetření koně byli předáni útulku zvířat.

Podle zprávy policie směřoval transport z Rumunska do Nizozemska. 38letý řidič je stíhán pro porušení zákona o ochraně zvířat, za jízdu bez oprávnění a falšování úředního dokladu, protože předložil padělaný moldavský řidičák.

Policejní tráva jim chutnala!Policejní tráva jim chutnala!Zdroj: Deník/PNP

Foto: Deník/PNP/policie Pasov