Ve čtvrt, v půl, ve tři čtvrtě i v celou nyní bijí zvony z věže kostela Nanebevzetí Panny Marie v Trhových Svinech. Díky novému hodinovému mechanismu, který nahradil starý nefunkční stroj. Dříve se zvony ozývaly jen v poledne a v šest večer.

Ne všechno je ale ve věži kostela úplně nové. Třeba rozvody, které uvádějí do pohybu rafičky, jsou umístěny na letitém dřevu. „Využili jsme stávající trámoví, jen jsme je o něco posunuli," řekl ke změnám v místnosti Karel Polák, člen farního společenství. K hodinové dokonalosti už zbývají jen běhající rafičky.

Zatím dočasně stojí. „Opravuje se fasáda věže. A když už je tu lešení, využili jsme to k obnově ciferníku, aby byly číslice více kontrastní vůči podkladu," doplnil Karel Polák. Připojil, že číslice jsou římské a na ciferníku je i letopočet 1828, kdy byl podle známých informací pořízený původní hodinový stroj.

Nové hodiny se staly pro farnost velkou událostí. Konala se kvůli nim sbírka, která byla vyhodnocena jako druhá nejlepší v republice v rámci soutěže Máme vybráno. Ocenění bylo  v Praze předáno včera. Ale Karel Polák zdůrazňuje, že nešlo jen o to, sehnat peníze a nový stroj si koupit. Akce byla příležitostí i pro posílení vztahů mezi farníky.

„Byla tady i spousta obyčejné práce. Z věže jsme při úklidu odnosili kbelíky materiálu," naznačuje Karel Polák, že hodně udělali dobrovolníci a dodává, že i na sbírce se podílelo víc lidí. Někdo vyřizoval nezbytné papíry, jiný se staral o web. Sbírku podpořil i společenský večer v novém kulturním domě v Trhových Svinech, kde kapela a sál byly zadarmo a přispěly například i děti ze základní školy částí výtěžku ze své akademie.

Ve sbírce se vybralo potřebných 202 000 korun na hodiny, ale i 50 000 korun navíc, které se využijí při obnově ciferníku, opravách věže a k dalším účelům. Instalace hodinového stroje, provázená slavnostním požehnáním, se uskutečnila v polovině srpna u příležitosti slavnosti Nanebevzetí Panny Marie. „Posvěcení  stroje naším farářem Marcinem Zelaznym a generálním vikářem diecéze Adolfem Pintířem jsme promítali dolů do kostela na plátno," přiblížil podrobnosti z uvedení hodin do provozu Karel Polák.

Zajímavé bylo i nastavení hlasitosti vyzvánění. Po Trhových Svinech se rozestavěli dobrovolníci a mobilem hlásili, jak jsou zvony slyšet. „Lidé byli po městě a domlouvali  se, aby to nebylo moc nahlas, ale aby to bylo slyšet," říká Karel Polák.

S novinkou se Svinenští rychle sžili. „Je to hezké, jsem ráda, když se památky obnovují," říká Jana Molnárová 
z prodejny hraček na náměstí. „Je to pěkný zvuk," chválí vyzvánění Jana Molnárová a dodává, že ve městě jsou hodiny na radnici, na staré poště a teď půjdou i na kostele.

Jen pár kroků od věže, 
v kanceláři, poslouchá zvony František Kříha. „Slyšet jsou, vždyť je to vzdušnou čarou pár metrů," odpověděl 
na dotaz Deníku František Kříha a se smíchem dodal, že pro něj je přínos určitě v tom, že když bijí zvony čtvrt, tak ví, že za čtvrt hodiny půjde 
na oběd a ani se nemusí dívat na hodiny. Podobně to ráno využijí školáci, které cestou 
do lavic hlas zvonů také každou čtvrthodinu popohání.

Podle Karla Poláka snad 
i zmíněné drobnosti přispějí k tomu, aby si lidé uvědomili, že ve městě je kostel, který  všechny zve k setkání, nejen věřící.

V plné kráse, i s vylepšeným ciferníkem, by se měly hodiny předvést poprvé 27. září.