VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Hostinec U černého koníčka slaví 100 let

České Budějovice – Hospoda narvaná lidmi je snem každého hostinského a výborná jedenáctka za deset korun je zase snem každého hosta. Oba sny tento týden plní známá českobudějovická restaurace U černého koníčka, která přišla s výhodnými cenami v rámci oslav stoletého výročí od otevření hostince.

6.2.2014
SDÍLEJ:

Hostinec U černého koníčka vábí hosty na dobrá jídla a protivínskou jedenáctku Platan z tanku.Foto: Deník/Jaroslav Sýbek

Ve výčepu i v sousedním sále to hučí jako v úle, lidé  se baví u plně obsazených stolů a sličné servírky se šviháckými číšníky nestačí točit jedno pivo za druhým.

Jedenáctka protivínského Platanu jde tento týden obzvlášť na dračku, vždyť se jeho cena vrátila do 90. let. „V rámci oslav jsme  s pivovarem připravili pivo za deset korun a každý den nabízíme za desetikorunu i menu," prozrazuje vedoucí hostince Karel Sarauer s tím, že ve čtvrtek čeká hosty ovar a v pátek řízek.

Hospoda je vyhlášená čepovaným Platanem, výbornou kuchyní i výzdobou a dobovou atmosférou. Na stěně u výčepu visí plechové reklamní cedule pivovarů, na jiných jsou zase dobové fotografie, zachycující budovu v průběhu staletí. Hosté sedí na starých dřevěných židlích u poctivých stolů. Ke čtení tu kromě Deníku můžete listovat i Českým slovem z roku 1935, kdy odstoupil prezident Tomáš Garrigue Masaryk.

„Držíme  se tradice, a protože se tady čepovalo schwarzenberské pivo, máme tady   Platan," pokračuje Karel Sarauer s tím, že jsou vlajkovou lodí protivínského pivovaru nejen v krajské metropoli, ale v celé republice.

Hostinec U černého koníčka vábí hosty na dobrá jídla a protivínskou jedenáctku Platan z tanku.„Jsme jedna z nejdéle fungujících hospod v Českých Budějovic. Poprvé jsem sem přišel jako dvacetiletý v roce 1993 a po několikaleté přestávce jsem ke Koníčkovi nastoupil v roce 1998 jako provozní. Kromě Platanu nabízíme i různé pivní speciály, kterými si hosté zpestří konzumaci. Jsme rádi, že nám hospoda šlape, lidé sem chodí na chutná jídla a na kvalitní pivo, kterého vytočíme pět tisíc litrů za měsíc, nejvíce nepasterované jedenáctky z tanku. Nabízíme i domácí limonády, mátovou, bezovou nebo levandulovou," láká žíznivé řidiče a děti Karel Sarauer.

Oblibu u lidí má čerstvá pražená káva, domácí tiramisu, ale lidé přijdou ze zvědavosti ochutnat i likér kontušovku, kterou znají z Osudů dobrého vojáka Švejka od Jaroslava Haška.

„Protože konkurence nespí, snažíme se zákazníkovi nabídnout novinky, protože jsme tradiční hostinec, který jde s dobou. Před rokem jsme koupili piáno, a lidé, kteří sem přijdou třeba na oběd, si za něj sednou a zahrají."

U černého koníčka pracují dvě desítky lidí, denně si tu dají dvě stovky lidé oběd a dalších tři sta jídel rozvezou do firem v okolí. „Vést hospodu není jen podnikání, ale práce s lidmi, která je jedna z nejtěžších," přiznává Karel Sarauer. „Hospodský si musí umět s lidmi popovídat, vyslechnout je jako ve zpovědnici, ale zároveň musí umět být přísný, aby mu neutíkali bez placení, co jsme tady už také zažili. Jednou jsem za mužem, co nezaplatil, běžel v pantoflích až k autobusovému nádraží," přidává smutnou zkušenost.

„Vážíme si stálých hostů. Teď začíná olympiáda, tak chystáme speciální menu, aby lidé měli co zakousnout, až sem přijdou fandit našim hokejistům. A určitě přijďte v pátek od sedmi večer na Švejkův c.k. večírek," láká  čtenáře Karel Sarauer na program, ve kterém kromě dobrého vojáka nebudou chybět písničky, kankánové tanečnice ani soutěže o ceny.

U stolu jste sehnal profesi, kterou jste chtěl

Nápor žíznivých hostů pomáhá Lucii Brabcové za pípou zvládnout také vedoucí hostince Karel Sarauer.Bohatství každé pořádné hospody je v poctivých šikovných hostinských a věrných žíznivých hostech a o zavedeném budějovickém hostinci U černého koníčka to platí dvojnásobně.

„Tak sto let sem ještě nechodím, ale začali jsme sem chodit ještě za bolševika v 80. letech kvůli jedenáctce Platanu," říká jeden ze stálých hostů, kterému ostatní štamgasti přezdívají Pojistka.

„Dvanáctka ve Vatikánu nám tenkrát lezla v létě moc do hlavy a desítky zase nebyly k pití," prozrazuje. „Chodili jsme si sem popovídat, bavili jsme se o politice stejně jako dnes. Potkal jste tady u jednoho stolu lidi v montérkách i kravaťáky a sehnal, koho jste potřeboval, zedníka  nebo účetního," pokračuje muž, který bydlí za rohem. „V létě máme vypít dva litry tekutiny, tak to tady splním," směje se. 

„Našich stálých hostů si vážíme a jsme za jejich věrnost vděční," zdůrazňuje vedoucí hostince Karel Sarauer. „Je fajn, když i personál je dlouholetý a zákazník zná vrchního jménem," dodává Karel Sarauer.

V zájezdním hostinci se promítaly i ukázky z rusko-japonské války

Zastávka U černého koníčka z roku 1936.Hostinec U černého koníčka býval v polovině 19. století zájezdním hostincem. V roce 1854 se např. uvádělo, že má k dispozici stáje pro 40 koní. Roku 1869 koupili hostinec Schwarzenbergové.

Inzerát z roku 1872 za hostinského Václava Drazdíka zněl: „V dobře vytopeném a proti průvanu chráněném saloně knížecí Švarcenberské restaurace U černého koníčka se pořádají uzavřené taneční večírky. K většímu pohodlí obecenstva bude jezdit v sobotu a v neděli od 7. hodiny večer omnibus od Stříbrného zvonu až k salonu Černého koníčka. Pivo z knížecího pivovaru z Krumlova."

V roce 1876 čepoval Václav Drazdík již třeboňské pivo. V srpnu 1904 účinkoval U černého koníčka Bioskop – nejnovější zlepšený kinematograf. (Promítali se ukázky z rusko-japonské války, pochod Kozáků, lov lososů v Americe, královské drama v Srbsku atd.) V letech 1909 a 1910 zde pravidelně promítal The Royal Biograf.

Původní Koníček měl adresu Náměstí Radeckého nebo Jeronýmova 1. V tom místě byl v roce 1912 postaven Schwarzenberský palác (účtárna).

Upoutávka v Jihočeských listech v únoru 1914 zněla: „Otevření restaurace. Dovoluji si tímto P. T. obecenstvu oznámiti, že dne 7. února 1914 otevřena bude se vším komfortem a pohodlím zařízena knížecí Schwarzenberská restaurace U černého koníčka v Českých Budějovicích, Schmerlingova třída. Každou středu vepřové hody. František Bednář, restauratér."

V období 1. republiky se v restauraci střídali hostinští, přičemž každý hostinec převzal a znovuzřídil. V roce 1923 upozorňoval na staroznámý hostinec a třeboňské pivo, výtečnou kuchyni a vzornou obsluhu restauratér Jan Friedl. Současně prosil o hojnou návštěvu. Roku 1927 Jaroslav Švíkovský, předtím vrchní číšník v Besedě. Následovali Emanuel Veverka, Otto Haas, Rudolf Rejha a další. V zahradě účinkovalo Divadlo v přírodě.

U koníčků byl založen Klub československých filatelistů, pobočka České Budějovice. Restaurace U černého koníčka si udržela úroveň i po 2. světové válce a ani po roce 1948 neztratila glanc. Zajímavostí je, že zedníci a řemeslníci, kteří stavěli budovu Pozemních staveb, chodili na svačiny a obědy na Šlajfernu, která byla asi cenově a prostředím lidovější.

Autor: Radek Gális

6.2.2014 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Julian Rachlin vystoupí v pátek s violistkou Sarah McElravy

V Krumlově zahraje další světová hvězda - Julian Rachlin

Fotografie pořízené ze záznamu z bezpečnostní kamery v Galerii Dolní brána.
6

Vandal poškodil fotoobrazy Jadrana Šetlíka v prachatické galerii

AKTUALIZOVÁNO

U Horního Bolíkova se převrátil autobus

Horní Bolíkov - Nehoda se dle informací policie obešla bez vážnějších zranění.

Nabídka ze Sparty přišla, potvrdil Vozábal

České Budějovice – Jak Deník už před časem své čtenáře informoval, generální manažer Dynama Martin Vozábal dostal nabídku na působení v managementu Sparty Praha.

AUTOMIX.CZ

GALERIE: Nejvtipnější pomsty za špatné parkování. Někdy je trest až krutý

Zaparkování auta je poměrně jednoduchý úkon, který ale někteří jedinci dokážou odfláknout vrcholným způsobem. Ať už jde o nedostatek trpělivosti, zkušeností nebo čistou lhostejnost ke svému okolí, někteří řidiči si svým chováním koledují o potrestání. A někdy ho i dostanou. A někdy je to i vtipné.

Do Protivína o víkendu se vydejte raději bez auta

Protivín - Uzavřený průtah městem z důvodu rekonstrukce, svatoanenská pouť a v sobotu navíc pivovarské slavnosti, na které jezdí tisíce lidí.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení