Právě touto cestou se proto vydali David Ondriš a Miroslav Beran, když si v loňském roce pronajali legendární restauraci Družstevní dům v Suchém Vrbném. „V posledních letech zde byla obyčejná dělnická hospoda, ale nebylo to hezké místo," popisuje David Ondriš. „Pak jsem jednou jel okolo na kole a viděl, že je k pronajmutí. S kolegou už jeden provoz máme, tak jsme to zkusili," říká.

Podnik naleznete v ulici Krokova a bližší informace získáte i z profilu restaurace na www.facebook.com.

Družstevní dům tak dostal zcela novou podobu a v loňském roce na podzim se do něj podívali první hosté. „Když jsme otevírali v listopadu, tak jsme stoly montovali i přes noc, ale otevřít jsme už museli, měli jsme rezervace," popisuje začátky Miroslav Beran. Se zařizováním interiéru pomáhali i odborníci. „Chtěli jsme, aby bylo znát, že hospoda na tomhle místě bývala i dříve. A to se, myslím, podařilo," ukazuje David Ondriš na stěnu, kde visí kopie povolení k provozování hostinské činnosti z roku 1930. „Právě na tohle období chceme navázat, jen v moderním pojetí," dodává. Staré časy tak v restauraci připomínají i plakáty vytvořené z dobových reklam na pivo či jiné výrobky.

Neobvyklá značka

„Řekli jsme si, že lidem chceme nabídnout něco jiného, než co je v okolí. I proto jsme se rozhodli pro strakonický pivovar," vysvětluje Miroslav Beran. „A byl to dobrý nápad. Velké pivovary dnes často lákají například na nepasterované pivo to zde díky strakonickému pivovaru máme. Navíc tu nabízíme i různé speciály. Lidé u nás tak mohou zkusit něco jiného, než nabízejí velké známé značky," říká. „Sice jsme měli ze začátku obavy, jak na pro Budějovice neobvyklé pivo hosté zareagují, ale reakce máme pozitivní," doplňuje ho David Ondriš a dodává, že pivo zde samozřejmě natočí i do džbánku. „Dokonce tu máme nějaké připravené," ukazuje na polici s bílými džbány. „Půjčujeme je proti záloze a zatím jsme o žádný nepřišli, tedy s výjimkou toho, který jsme rozbili," říká se smíchem.

„Stejně jako je dnes trendem pivo z menších pivovarů, tak lidé vyhledávají i poctivé jídlo. Někteří hosté se například vyhýbají lepku, i pro ně zde máme dostatek jídel," říká Miroslav Beran. „Úplně prapůvodně se navíc v Družstevním domě vařilo, takže jsme opět navázali na původní tradici," doplňuje ho David Ondriš.

Lidé si tak mohou u nich vybrat nejen z polední nabídky, ale večer i ze stálého menu. „Máme tu také domácí paštiky. Hostům moc chutnají. Připravujeme si je sami, takže přesně víme, co v nich je," říká David Ondriš. A podobně jako pivo ve džbánu si mohou lidé paštiku ve skle koupit i domů třeba jako netradiční dárek.

Polotovary do restaurace Družstevní dům nesmějí. „Děláme to tak, jak by to mělo být vždy. Maso bereme celé, rozbouráme ho, kuřata si vykostíme a z kostí děláme poctivý vývar. Je to tak lepší pro nás i pro naše hosty. Snažíme se nepoužívat ani mražené věci," vypočítává David Ondriš. „Maso máme navíc z menších chovů, vybíráme to nejlepší. Snažíme se připravovat i králičí maso, na které se bohužel zatím často zapomíná," doplňuje ho Miroslav Beran. „Máme skvělého kuchaře Richarda Korotvičku, který má dobré nápady. Navíc má i zkušenosti ze zahraničí," pochvaluje si.

A pro své hosty pořádají nejrůznější akce. „Hned na začátku jsme měli svatomartinské hody. Plánujeme ale i další akce, vždy podle období. Menu různě obměňujeme, abychom zjistili, co lidem chutná a co ne," dodává David Ondriš.

Jde to i bez dýmu

Tak trochu krokem do neznáma bylo rozhodnutí, že bude restaurace nekuřácká. „Je to o zvyk. I já jako kuřák jsem tu spokojený," říká Miroslav Beran. „Má to své výhody, člověku například nenačichne oblečení. Cigaretu si můžu dát venku," naznačuje a dodává, že si na zákaz kouření hosté Družstevního domu zvykli. „Hosté si to chválí, nemají s tím problém. Nesetkali jsme se s tím, že by si někdo stěžoval," dodává David Ondriš.

„Navíc tak klidně mohou do restaurace přijít i rodiče s dětmi, třeba i v sedm hodin večer, kdy už se v jiných podnicích většinou kouří," shodují se oba společníci. „Navíc ten prostor hospody nebo restaurace kouřem zpustne, i když je nový. A lidé většinou doma také nekouří, právě proto, aby jim nenačichly věci."