Oblečení, které si člověk může vzít na sebe ve všední den, ale i dlouhé plesové šaty, tak vypadá tvorba návrhářky Terezy Dohnalové.
Šaty svým zákazníkům nejen navrhne, ale i ušije. „Některé modely trvají třeba čtyřicet hodin, ale mohou trvat i déle. Je velký rozdíl, kolik času člověk šatům věnuje. Záleží na tom, co si přeje zákazník. Šaty mohou být vytvořené z už vzorované látky, ale také ten vzor mohu vytvořit sama – výsledný model je pak originál, který je jen jeden," popisuje svou práci Tereza Dohnalová.

Českobudějovická návrhářka s úsměvem vzpomíná na své začátky. „Jsem z krejčovské rodiny, takže už od malička jsem byla obklopená šitím. Byl to můj koníček a pak se z toho stala i práce. Podařilo se mi vystudovat oděvní průmyslovku, ač jsem původně chtěla dělat něco jiného," vypráví Tereza Dohnalová.

„Když od malička řešíte, co si obléci a jak vaše oblečení vypadá a jak by mohlo vypadat, tak to prostě tak nějak vznikne," doplňuje a vzpomíná na své úplně první setkání s krejčovským řemeslem. „Nebyly mi ještě ani tři a moje maminka si šila sako. Chtěla jsem mamince pomoci, tak jsem prý vzala do ruky těžké krejčovské nůžky a pokusila se mamince pomoci se stříháním. Sice jsem rukáv budoucího saka přestřihla, ale ten střih byl prý úplně rovný," vypráví.

Náměty pro své návrhy nehledá v modelech velkých světových návrhářů „Když potřebuji načerpat inspiraci, tak se prostě posadím a sleduji lidi třeba na ulici. Přemýšlím o tom, co lidi nosí, ale i o tom, co by mohli na sobě nosit," vysvětluje Tereza Dohnalová.
Její klienti jsou většinou ženy ve věkové skupině 25 – 45 let. „Najdou se ale samozřejmě i mladší nebo starší zákaznice. Šiju ale i pánskou módu. Důležité je, že se snažím, aby šlo o běžně nositelné věci," přibližuje své modely návrhářka.

Už nyní si můžete její modely darované do charitativního projektu Srdce Jihočeské televize prohlédnout v IGY Centru v Českých Budějovicích. Finanční prostředky získané na této akci podpoří v letošním roce českobudějovický spolek Autisté jihu.

Jihočeská televize připravuje charitativní akci s názvem Srdce Jihočeské televize. Letošní ročník nese podtitul Den pro autisty s jihočeskými návrháři. Do akce se zapojí celkem sedm módních tvůrců a studií, kteří připravili sérii modelů.

Ty bude možné zakoupit za speciální cenu a zároveň tím podpořit dobrou věc. Výtěžek z prodeje totiž ve spolupráci s Charitou České Budějovice získá spolek Autisté jihu.

V březnu budou ve vysílání Jihočeské televize i na stránkách Deníku, který je mediálním partnerem akce, představeni jednotliví návrháře a studia.

Modely budou k vidění v druhé polovině března v budějovickém IGY Centru.

2. dubna od 17 hodin v rámci Mezinárodního dne autismu si budou moci zájemci modely vyzkoušet a za přítomnosti návrhářů zakoupit.