Když se jednoho dne jedenáctiletý Adam Maleček vrátil domů ze školy, našel v kuchyni bezvládně ležící maminku. Vedle v kočárku navíc brečela jeho malá sestra. Dokázal však zachovat klid a svým rychlým jednáním zachránil matce život.

„Nejdřív jsem se trochu lekl a chvilku přemýšlel, co mám dělat. Pak jsem prostě vzal telefon a zavolal záchranku. Číslo 155 si pamatuji z hlavy, protože jsme se to učili ve škole," vypráví chlapec z Litvínovic.

Přiznává, že měl docela strach, ale záchranáři dorazili na místo velmi rychle. Maminku naložili do jedné sanitky, Adam jel se sestrou v druhé. „Přijeli jsme do nemocnice a tam jsme museli čtyři hodiny čekat. Táta byl totiž zrovna na pracovní cestě v Německu a trvalo, než se sem vrátil," doplňuje Adam Maleček.

Jeho matka Eva Malečková je samozřejmě ze synova jednání nadšená. „Je úžasné, že to takhle zvládl. Pak tu 
u nás byli na návštěvě ti záchranáři a vzpomínali, že byl opravdu profesionální. Vůbec nezmatkoval a ještě dřív, než se stačili zeptat, jim řekl všechno, co potřebovali,"  popisuje.

Na to, že Adam Maleček svou rychlou reakcí zachránil život, posléze záchranáři upozornili i krajský úřad. Jedenáctiletý školák proto nyní za svůj čin dostane Cenu hejtmana. Převezme si ji v úterý. „Pojedeme tam s mámou, tátou 
a sestrou," říká chlapec, jenž má celkem tři sourozence.

Cena má podobu zlaté šupiny, která symbolizuje štěstí a zároveň jihočeskou rybářskou tradici. Hejtman ji uděluje poprvé, a to u příležitosti 95. výročí vzniku samostatného československého státu.

Kromě Adama Malečka ji dostane dalších pět osobností – galeristka a autorka projektu Vltavotýnské výtvarné dvorky Marie Hanušová, bývalý ředitel centra Arpida Jiří Jankovský, děkan Fakulty rybářství 
a ochrany vod Jihočeské univerzity Otomar Linhart, primář očního oddělení budějovické nemocnice Jan Sattran 
a režisér Zdeněk Troška.