Pomyslnou hrdinkou výstavy se stala nová kniha autorů Heleny Stejskalové, Vlastimila Koldy a Daniela Kováře s názvem Obrázky ze starých Budějovic a podtitulem Město a krajina v kresbách Friedricha Blumentritta.

„Knihu Blumentrittových obrázků města Budějovic jsme vydali v nerozřezané a nesvázané podobě s tím, že jsme ji nabídli uměleckým knihařům ke svázání a vyhotovení umělecké knižní vazby," přiblížil podstatu výstavy jeden z jejich kurátorů Vlastimil Kolda. „Na základě výzvy nám tak do muzea přišlo celkem 94 uměleckých knižních vazeb od autorů z osmi zemí Evropy, a to třeba z tak vzdálených, jako je Litva či Holandsko," doplnil.

Kromě tradičních knižních vazeb, jakými jsou kůže či pergamen, tady návštěvníci uvidí knihu vázanou například ve starých šelakových gramofonových deskách, v plexiskle či 3D podobě.

Kromě pasáží o profesoru Blumentrittovi, jenž byl významným budějovickým učitelem, kreslířem a ilustrátorem, je hlavním obsahem knihy přibližně sto reprodukcí unikátních Blumentrittových perokreseb. Na nich je zachycena podoba Českých Budějovic zhruba před sto lety. Obdivovat můžete nejen různé průhledy ulicemi, ale i staré dvorky a samozřejmě známé části kolem náměstí.