Měla by platit zbývajícího tři a půl roku do řádných voleb. Předseda sociálních demokratů a hejtman Jiří Zimola, jehož by měla ve čtvrtek ve funkci nahradit jeho náměstkyně Ivana Stráská (ČSSD), ocenil přijetí nabídky tří menších stran k další spolupráci.

Podle Ivana Stráská.Zdroj: Deník Ivany Stráské umožnil svou rezignací vytvoření nové koalice. „V politice se často nestává, že se někdo přinese osobní oběť,“ uvedla na hejtmanovu adresu. Po eliminaci tohoto problému už bylo jednání o příští koalici snazší. Sociální demokraté byli úspěšnější než jejich minulí partneři z ANO a na svou stranu získali KDU-ČSL, PRO JIŽNÍ ČECHY a JIHOČEŠI 2012. Dosáhli těsné většiny 28 hlasů z 55.

Zuzana Roithová
Nemocnice povede Zuzana Roithová

Zástupci těchto čtyř stran ocenili věcnost všech jednání a respekt k názoru druhých. Ivana Stráská věří, že nové uskupení zajistí návrat politické kultury, jak tomu bylo před rokem 2008. Předseda KDU-ČSL Jan Bartošek vidí novou vládu Jihočeského kraje jako klidnou a kultivovanou. Jiří Švec z uskupení PRO JIŽNÍ ČECHY vyzdvihl, že výhodou jsou stejné názory ve většině záležitostí a ty odlišné byly vyřešeny během jednání. I Pavel Hroch (JIHOČEŠI 2012) je spokojen: „Neprali jsme se mezi sebou o posty, všichni chceme pracovat.“

Podpis společného prohlášení o budoucí spolupráci na krajském úřadě.
Jihočeský kraj dál povedou sociální demokraté

A co koalici bezprostředně čeká? Jak řekl Jan Bartošek: „Dojde na razantním snížení odměn managementu Jihočeských nemocnic.“ Nastavený systém je nepřiměřený, bude se řešit hlavně dublování odměn. Milionové úspory mají směřovat na platy zdravotních sester a lékařů v nemocnicích zřizovaných krajem.

Jiří Zimola potvrdil dohodnuté rozdělení funkcí v budoucí radě kraje, o níž budou hlasovat zastupitelé ve čtvrtek na mimořádném jednání.

Uvolnění radní:
Ivana Stráská (ČSSD) – hejtmanka – zdravotnictví
Josef Knot (PRO JIŽNÍ ČECHY) – vicehejtman – investice, regionální rozvoj
Jaromír Novák (ČSSD) – finance a ekonomika, majetek kraje
Antonín Krák (ČSSD) – administrace veřejných zakázek
Zdeněk Dvořák (KDU-ČSL) – školství a sociální věci (nahradí v zastupitelstvu Zuzanu Roithovou)
Jiří Švec (PRO JIŽNÍ ČECHY) – doprava
Pavel Hroch (JIHOČEŠI 2012) – venkov, zemědělství, kultura
Neuvolnění radní:
ČSSD – Miroslav Joch
PRO JIŽNÍ ČECHY – Ivo Moravec
JIHOČEŠI 2012 – Pavel Pavel
KDU-ČSL – Pavel Talíř

Novinkou vycházející koalice jsou tři místa v komisích kraje pro opozici. „Je pro nás důležité, aby tu opozice měla zástupce a přístup k informacím, což dosud nikdy nebylo,“ uvedl Jan Bartošek.

Čtvrteční jednání mimořádného zastupitelstva by mělo jednat o kauze v Jihočeských nemocnicích a stavbách domů na Lipně pro hejtmana a náměstka, po odstoupení Jiřího Zimoly mělo by dojít k volbě rady kraje.

Z tiskové konference Jiřího Zimoly k výstavbě rekreačních domů Lipno - Slupečná. Na snímku zleva Martin Bláha, Jiří Zimola a Jaromír Slíva
V čele nemocnic nechtějí politika, ale odborníka