Závěr jednání je jednoznačný – krajský výkonný výbor strany nesouhlasí s vyškrtnutím exhejtmana z kandidátky a trvá na respektování její původní podoby.

O vyškrtnutí rozhodlo v pátek předsednictvo strany.

Šéf ČSSD Bohuslav Sobotka krok zdůvodnil tím, že předsednictvo nechce, aby problémy, které vedly k odstoupení Jiřího Zimoly z funkce jihočeského hejtmana, zatěžovaly předvolební kampaň sociální demokracie. Exhejtman měl kandidovat na posledním, 22. místě. V čele kandidátky předsednictvo ČSSD schválilo starostu Jindřichova Hradce Stanislava Mrvku.

Jiří Zimola.
ČSSD vyškrtla Jiřího Zimolu z kandidátky do voleb

Člen krajského výkonného výboru ČSSD David Slepička před jednáním naznačil, že situace by mohla vést k úplnému stažení kandidátky sociálních demokratů v jižních Čechách. „Doufám, že se jihočeští sociální demokraté postaví za svého předsedu. V krajním případě dopadneme tak, že ČSSD nebude mít v jižních Čechách kandidátku,“ sdělil.

Jiří Zimola na svém facebookovém profilu napsal, že rozhodnutí o jeho vyškrtnutí z kandidátky jej nezaskočilo. „Dlouhodobě se uvnitř strany odehrává systematická likvidace názorových oponentů, jejímž výsledkem je nejnižší procento popularity u voličů za celou historii strany,“ uvedl. „Nepřekvapilo by mě, že ČSSD kandidátku u nás na jihu prostě nepostaví,“ doplnil.