Jedním z nich je i známý a velmi oblíbený herec Petr Hanus. V dobách, kdy působil na jihočeské divadelní scéně, se o něm mluvilo jako o jihočeském Alanu Delonovi. V létě to bylo právě deset let, co zemřel. Na místě, kde tento umělec odpočívá, nejsou jen květiny, ale i různé oblázky a také srdíčka.

„Já sem Petrovi vždy nosím kamínek nebo třeba mušličku pro štěstí. Zapálím svíčku a chvilku vzpomínám na to, co jsme spolu prožili," říká dramaturg Jihočeského divadla, František Řihout, který se s Petrem Hanusem přátelil.

„Zažili jsme spolu spoustu zábavných historek. Vzpomínám si na jednu z nich, kdy jsme jeli s divadlem na poslední zájezd do dnes už bývalé NDR a všichni chtěli, aby se po cestě na videu pustil Mrazík. Ovšem, video se zaseklo a všichni byli zklamaní. Později jsem si vzpomněl na hlášku z filmu Pelíšky, kde asi soudruzi z NDR udělali chybu. Petr ovšem neváhal a naprosto celého Mrazíka nám famózně přehrál. On byl skutečně výborný herec a také skvělý kamarád a ten nejzábavnější kolega," usmívá se při této vzpomínce František Řihout.

Hrob Petra Muka na hřbitově v Českém Krumlově.Další slavný muž, který nalezl místo posledního odpočinku v jižních Čechách, je i Petr Muk. Také k jeho hrobu jezdí pravidelně vzpomínat nejen jeho rodina, přátelé, ale i fanoušci. Petr Muk odpočívá na hřbitově v Českém Krumlově. Jedním z těch, kdo sem za ním jezdí, je i jeho bývalý manažer a dobrý kamarád Richard Dušák.

„Kdykoli jsem v Krumlově nebo někde poblíž, vždy za Petrem zajdu. Na Dušičky tam ale nechodím, jsem raději, když mám klid a můžu vzpomínat, což o Dušičkách, kdy na hřbitov chodí hodně lidí, prostě nejde," vysvětluje Richard Dušák.

Ten už pět let organizuje v Kouřimi na Petra Muka vzpomínkovou akci. „Schází se zde přátelé a kolegové Petra. Letos poprvé zde byli jeho bývalí kolegové z Oceánu, vystoupila Petrova dcera Noemi a přijel i jeho tatínek," říká Richard Dušák s tím, že každým rokem stoupá počet návštěvníků. „Nechceme, aby se na Petra zapomnělo," říká.