Smyslem bylo vyzkoušet si ochranu zařízení před vzdušnými útoky. Zapojili se vojáci ze strakonického protiletadlového pluku, členové aktivních záloh, policisté z týnského obvodního oddělení s pyrotechnikem a členy temelínské zásahové jednotky a zaměstnanci společnosti ČEZ.

Jejich hlavními „pomocníky" byly šest metrů dlouhé dálkově naváděné rakety s doletem 23 kilometrů, které obsahují 27 kg trhaviny TNT. Vojáci s nimi mohou sestřelit cíl na vzdálenost desítek kilometrů. Jakmile se dostane terč do potřebné vzdálenosti, armáda nasadí na jeho zlikvidování veškeré dostupné prostředky. Včetně samopalů a kulometů.

Protivzdušnou obranu zvlášť důležitého objektu nacvičovali vojáci v jihočeské Jaderné elektrárně Temelín. Příslušníci protiletadlového pluku ze Strakonic si zkoušeli cvičně sestřelit letadlo i zadržet teroristu, který prorazil autem střežený zátaras. „Cíl… Rozumím, sleduji… Výška 2000, dálka 23, rychlost 200 na příletu… Režim dva… Prvý pal, druhý pal… První raketa odpálena… Cíl zničen," baví se dvoučlenná obsluha radiolokačního zařízení při zaměřování „nepřátelského" letadla. Poručík Radim Janák ze strakonického protiletadlového pluku dodává, že radar dokáže zachytit podezřelé objekty až na vzdálenost 65 kilometrů. V reálu by proto nikdy nemohlo dojít k situaci, kdy by se letadlo (či dron) dostalo až do bezprostřední blízkosti elektrárny. Vojáci jsou schopni sestřelit ho na minimální vzdálenost 20 kilometrů. „Baterie může mít až dvanáct raket najednou. Rozvineme ji i sbalíme do jedenácti minut," popisuje poručík Radim Janák. Generálmajor Jiří Baloun, první zástupce náčelníka Generálního štábu AČR doplnil, že temelínská elektrárna patří k objektům důležitým pro obranu státu. To znamená, že v případě jejího ohrožení může vláda rozhodnout o aktivaci určených prvků k zabezpečení ochrany a ostrahy.

„Každé cvičení, které prověřuje spektrum našich schopností, v tomto případě schopnost ubránit ohrožený objekt, je pro nás vždy přínosem. Při cvičení Safeguard je kladen důraz na společný výcvik a součinnostní vazby mezi profesionálními vojáky, příslušníky Aktivní zálohy, policisty a společností ČEZ," uvedl generálmajor Jiří Baloun.

Iva Kubáňová, ředitelka bezpečnosti elektráren ČEZ, poznamenala, že zaměstnanci Temelína cvičí dvakrát ročně společně s policií, jednou měsíčně si řešení nestandardních situací trénují sami. Do cvičení se zapojila přibližně stovka lidí, kompletní ostraha i havarijní štáb. Na běžný provoz jaderného zařízení to nemělo vliv.

„Pokud by podobné nebezpečí hrozilo, tak hlavní ochrana by byla na státu, který k tomu má příslušné nástroje. Nicméně i my bychom posilovali svoji bezpečnost. Upravili bychom režim ochrany, omezili vstup do elektrárny a zesílil by se i monitoring dění kolem elektrárny," nastínila Iva Kubáňová.

Do cvičení se zapojila i policie. Policisté z obvodního oddělení Týn nad Vltavou zadrželi pachatele, který nerespektoval pokyny armády na kontrolním místě a dokonce najížděl autem na vojáky. Kvůli nálezu podezřelé tašky ve vozidle dorazil na místo také pyrotechnik se svým 60 kilogramů těžkým speciálním oděvem. Při průzkumu terénu ho jistil tým zásahové jednotky.

Krajský policejní ředitel Miloš Trojánek zmínil, že policie by při skutečném ohrožení elektrárny nasadila veškeré v daný okamžik dostupné prostředky a síly. A to i takové, které k tomu nejsou primárně určeny. „Bezpečnost jaderné elektrárny je prioritou i pro jihočeskou policii. Všechny složky zapojené do ochrany elektrárny propojuje s operačními středisky řídící štáb, funkčnost této vzájemné komunikace prověřilo dnešní cvičení. Ač se zdá, že takový trénink může být neopodstatněný, zkušenosti ze zahraničí nám ukazují, jak jeden, dva nebo tři perfektně vyzbrojení jedinci dokážou napáchat škody, nad kterými zůstává rozum stát," prohlásil na tiskovém brífinku krajský policejní šéf.

Mluvčí Temelína Marek Sviták doplnil, že podobná cvičení se v jihočeské jederné elektrárně uskutečnila zatím dvakrát. Poprvé to bylo v září 2001 po teroristickém útoku na „dvojčata" v New Yorku, podruhé o rok později při příležitosti uspořádání summitu NATO v Praze.

„Toto cvičení považujeme za úspěšné. Nyní už přemýšlíme o tom, jak vylepšit další cvičení tak, abychom měli stoprocentní důvěru v to, že Jaderná elektrárna Temelín je za všech okolností v naprostém bezpečí," uzavřel Marek Sviták.