„Paní ředitelka je moc šikovná a akční. Dobře zná mou situaci a Danečka podporuje už řadu let," řekla Galina Charčenko, maminka Danečka. Právě díky pomoci Konta Bariéry se mohl Daneček s maminkou už několikrát vypravit do slovenského rehabilitačního centra Adeli, které je jedno z nejlepších v Evropě a na pomoc lidem s poškozením centrálního nervového systému se specializuje.

„Říkali mi, že Daneček nikdy chodit nebude, ale po každé léčbě nastal ohromný skok," vyprávěla maminka Danečka. „Po první léčbě seděl, po druhé léčbě se začal plazit, postupně se zlepšoval, až začal dělat své první krůčky," řekla Galina Charčenko. Pomocníkem mu byl i speciální oblek, který se používal v kosmické medicíně.

„Ten kostým brání pohybu, ale zároveň se tak posiluje svalstvo, proto je léčba tak efektivní," vysvětlovala Galina Charčenko. Po každém cvičení čekala Danečka navíc kyslíková komora, která aktivuje tělesný systém a jeho funkce. Proto má rehabilitační cvičení větší účinek, jelikož si tělo získané informace vstřebá a uchovává. „Je jen škoda, že tuhle léčbu pojišťovna nehradí, protože je opravdu efektivní," posmutněla maminka devítiletého milovníka přírody a zvířátek.

Aby Daneček mohl být zase o kousek blíž snu chodit jednou sám, je třeba léčbu ve slovenském centru opakovat. Ta je však velmi nákladná. „Aby mohl Dan jet na další rehabilitační pobyt, oslovili jsme děti z projektu Čtení pomáhá. Ty nám pomáhají dát dohromady částku 100 tisíc korun, která Danovi k uhrazení léčby chybí," řekla Kristina Jakubcová z Konta Bariéry, které je garantem pomoci.

Vybrat už se podařilo kolem 80 tisíc korun, na Danečkovo léčení tak už stačí vybrat necelých 20 tisíc korun. Pomoci přitom může každý žák základní či střední školy v České republice. Stačí se jen registrovat na webových stránkách www.ctenipomaha.cz, přečíst jednu z vybraných knih, následně správně vyplnit kontrolní test a věnovat získaný padesátikorunový kredit právě na léčebný pobyt pro devítiletého Dana.

„On bude chodit," nepochybuje Galina Charčenko. „Chybí k tomu už jen málo," doplňuje.