Termín podávání návrhů na kandidáty vypršel v pondělí 18. ledna, v poledne. Studenti a pedagogičtí pracovníci univerzity mohli nominovat kohokoliv z veřejnosti. V obou předchozích volbách se to ale nestalo. „Všichni kandidáti, kterých bylo vždy do patnácti, byli z Jihočeské univerzity," říká Ondřej Doskočil. Tentokrát je však navržených kandidátů více - dokonce dvacet.

Hledání šéfaAktuální volba rektora Jihočeské univerzity na další čtyři roky má za sebou už dvě kola. Současnému Liboru Grubhofferovi v obou ke zvolení chyběl jediný hlas. Ve druhé volbě pak byl stejně blízko Václav Bůžek.

Akademický senát, jehož čtyřicet členů rektora volí, má týden na to, aby zjistil, kdo z navržených se svojí kandidaturou souhlasí. Kdyby si někdo chtěl zalaškovat, mohl by volební komisi zaměstnat nadměrným počtem přihlášek. „Měli bychom co dělat, ale museli bychom to zvládnout. Věřím však, že všichni na univerzitě jsou natolik rozumní, že k tomu nedojde," konstatuje předseda Akademického senátu.

Ondřej Doskočil připouští, že údaj o počtu návrhů je pro veřejnost sice atraktivní, ale pro něj není vůbec rozhodující. „Zásadní je, kdo kandidaturu přijme," podotýká.

Pokud by na seznamu figuroval překvapivý kandidát, který by dosud nepůsobil na Jihočeské univerzitě, o zvolení se ucházet může, ale šanci by podle něj měl velmi malou.

Nový rektor se v letošním roce bude volit i na další českobudějovické škole. Vysokou školu technickou a ekonomickou od roku 2009 vede Marek Vochozka, který byl tehdy akademickým senátem zvolen jako jediný kandidát hned v první volbě.

Nepadne-li jméno nového šéfa vysoké školy do začátku dubna, zasáhne ministryně

Jedenácti tisícům studentům z osmi fakult Jihočeské univerzity zatím šéfuje Libor Grubhoffer. Mandát současného rektora však vyprší poslední březnový den. Jeho nástupce se nyní Akademický senát pokusí zvolit už ve třetí volbě.

V první neúspěšné volbě se utkal Libor Grubhoffer s Miloslavem Šochem, který v dalším kole už nepokračoval. Kromě prvně jmenovaného o důvěru senátorů zabojovali Václav Bůžek a Dalibor Štys.

Jednadvacet potřebných hlasů ale nikdo nezískal. Liboru Grubhofferovi v prvním kole chyběl jediný hlas, Václavu Bůžkovi pak následně rovněž. Ve třetím kole pak oba posbírali shodně devatenáct hlasů.

Drží se zkrátka

Posledním dnem letošního roku vyprší mandát rektora i Marku Vochozkovi, který vede Vysokou školu technickou a ekonomickou v Českých Budějovicích. „Ať už bude zvolen kdokoliv, věřím, že spolu navážeme smysluplnou spolupráci," říká muž, který aktuální volbu sleduje jen ryze z médií. „Nechci žádným chováním zavdat myšlence, že se snažíme zasahovat do dění Jihočeské univerzity," říká Marek Vochozka.

Pokud by Akademický senát do začátku dubna nezvolil nového rektora, vedením Jihočeské univerzity by ministryně školství dočasně pověřila některého z prorektorů.

Program 3. volby18. ledna - návrhy kandidátů
25. ledna- zveřejnění seznamu kandidátů, kteří přijali kandidaturu
3. února - představení kandidátů veřejnosti
8. února - volba nového rektora Akademickým senátem