O kašně se teď na ulicích 
i sociálních sítích hovoří tak jako už dlouho ne. Přitom když architekt Jan Šépka své dílo představoval, zmínil, že smyslem projektu je přimět lidi k zamyšlení, co pro ně kašna znamená. „Mnozí podobné dominanty vnímají jen mimoděk a nepřemýšlejí o jejich podstatě," poznamenal pražský architekt.

Jeho záměr má své příznivce i odpůrce. Na sociální síti Facebook už například vznikla skupina nazvaná Nechci zakrýt kašnu, která měla ve středu celkem 279 členů.

Památkářům ale projekt Vnímání nevadí. Ředitel územního pracoviště Národního památkového ústavu Petr Pavelec ocenil, že projekt může vést k zamyšlení nad hodnotami kašny a jejím vztahem 
k jiným uměleckým a společenským dílům a událostem.

Českobudějovický architekt Jiří Mysliveček oponoval, že podobné šokující projekty otupují schopnost lidí vnímat skutečné hodnoty. 

Samson zmizíV rámci projektu Vnímání vyroste kolem Samsonovy kašny od 8. září do 9. října sedm metrů vysoká stěna 
z dřevěných nelakovaných trámů a černé stavební překližky. Kdo bude chtít kašnu spatřit, vejde do Domu umění, z jehož oken povede ke kašně ve výšce dřevěná lávka.

Svatebčané přijdou o kulisu

 „Schopnost vnímat krásno nejde nahodit kontrastem krásy 
a ošklivosti." Těmito slovy odmítá českobudějovický architekt Jiří Mysliveček záměr skrýt Samsonovu kašnu na budějovickém náměstí za obří dřevěnou zeď. Na ní vznikne ochoz, k němuž se zájemci dostanou po lávce 
z oken Domu umění.

„Právě v záplavě podobných šokujících podnětů všude kolem nás se stáváme otupělými 
k vnímání skutečných hodnot," zmínil architekt.

Šéf územního pracoviště Národního památkového ústavu Petr Pavelec řekl, že projekt může vést ke srovnávání kašny a jiných uměleckých děl. „Myslím si to přesto, že přijdu o výhled na kašnu ze své kanceláře, který mne těší," doplnil.

Kontroverzní projekt, který lidé na sociálních sítích kritizují třeba i proto, že svatebčané přijdou o oblíbenou kulisu při fotografování, již schválili radní. Rozhodovat ještě mají další úřady či policie.