Pavla Kačalová si myslí, že uspěla především díky nabízeným pochutinám. „Čerstvost a biopotraviny dělají své. Máme také bezlepkovou stravu, rozvážíme do mateřských center, vybere si zkrátka každý. Navíc jídlo je s láskou a radostí uvařené a já věřím, že lidé to poznají a vracejí se sem," komentovala.

Zdravá jídelna Spirála sídlí v Krajinské ulici a nabízí každý den šest jídel. Čtyři z nich jsou součástí menu, ale zákazníci je mohou podle chuti různě kombinovat. „Vždy máme něco míchaného, bulgur, jáhly nebo kuskus. Oblíbené jsou i saláty a samozřejmě maso. Zdravá výživa neznamená, že vaříme jen tofu a kořínky," dodává Pavla Kačalová.

Pokrmy se připravují vždy ráno z čerstvých surovin, které majitelka kupuje od místních dodavatelů. Také proto nemá Spirála stálý jídelníček a menu neplánuje ani na pár dní dopředu. „Předem není jisté, co dostaneme. Když se ráno od zelináře dozvím, že nemá kapustu, tak zkrátka nemohu dělat kapustové karbanátky," vysvětluje Pavla Kačalová.

Zároveň přiznává, že občas se samozřejmě setkává s lidmi, kteří na zdravé pochutiny koukají nedůvěřivě. Snaží se je však přesvědčit, dává například ochutnat malou porci.

Mezi hosty jsou v současnosti především stálí zákazníci, kteří s sebou často vodí příbuzné a přátele. „Někteří dokonce chodí každý den ve stejnou dobu. Už vím, že když u pultu stojí jeden známý pán, je přesně za pět minut jedenáct," směje se Pavla Kačalová.

Mezi nejoblíbenější jídla ve Spirále patří podle majitelky saláty a ryby. Dlouhodobým hitem je však polévka kulajda s čerstvým koprem a žampiony. „Vaříme ji už pět let vždy ve čtvrtek. Víme, že jí musíme pokaždé udělat hodně, protože lidé ji milují a zvykli si na ni. Je hustá, plná zeleniny a s pohankovými vločkami," říká.

V jídelně také denně připravují čerstvé šťávy z ovoce a zeleniny. „Snažím se lidi nalákat třeba i na tu řepu, ke které mají mnozí nedůvěru, protože barva není moc lákavá. Hodně zákazníků si už šťávy oblíbilo. Někteří dokonce přijdou odpoledne se svojí skleničkou jen pro šťávu. Říkají třeba: dejte mi panáka mrkve," vypráví majitelka.

Pavla Kačalová si otevřením Spirály splnila dětský sen. Jako malá totiž toužila mít restauraci. I když pak během let na tento nápad zapomněla, po čase se k němu zase vrátila.

Říká, že chtěla vytvořit místo pro všechny. „Pocházím z Moravy, takže jsem dokonce původně chtěla, aby se tu sedělo u jednoho stolu. U nás je to zvykem, ale lidé mi říkali, že tady v Budějovicích to nebude fungovat," vzpomíná.

Nakonec jsou proto v jídelně klasické stoly pro skupinky i jednotlivce, ale vzhled samotného prostoru je pro majitelku velmi důležitý.Vytvořila tu mimo jiné dětský koutek a podnik slouží kromě jídla i k výstavám. „Momentálně tu mám stálou expozici děl manželů Bambasových. Ta se mi opravdu hodně líbí. Předtím tu byly například dvakrát fotografie z Himalájí a další věci," doplňuje majitelka Pavla Kačalová.

Pět čtenářů Deníku, kteří hlasovali v soutěži Hospůdka roku, vyhrává dárkový balíček. Jsou to: Marie Zevlová z Písku, Hanka Koubková 
z Blatné, Helga Albrechtová 
z Českých Budějovic, Milan Pudil z Mladé Vožice a Radim Hála z Českých Budějovic.