Díky takové podívané se mohly stovky návštěvníků areálu megalitické stavby Holašovického Stonehenge v sobotu přenést do dávných dob, kdy naši krajinu obývali Keltové.

Šedesátičlenná skupina Keltů přišla pomyslně z třísovského oppida,v Holašovicích se setkala s místními válečníky, a pak společně popili kouzelný lektvar, který v kotlích nad ohněm uvařili druidové. Na oslavu letního slunovratu poté vztyčili nazdobený keltský máj a usadili na magické místo dřevěnou sochu keltského válečníka.

Již třetí ročník Slavností slunovratu nabídl příjemnou zábavu a nevšední zážitek. Do jižních Čech se kvůli nim vydali i nadšenci z velké dálky, jako například Jitka Honsová z Velkých Popovic ve středních Čechách. „Už jsme tady byli loni a moc se nám to líbilo, tak jsme přijeli znovu," řekla Jitka Honsová a netajila se tím, že ji oslovují hlavně holašovické menhiry a keltská kultura.

Stavitel holašovických megalitů Václav Jílek si slavnost náramně užíval v převleku vůdce tlupy Keltů pod jménem Václavoterix. „Mám radost, lidi se baví, nálada je pěkná a počasí nám krásně vyšlo," pochvaloval si. Akci Holašovičtí připravovali zhruba čtyři měsíce.

„Je to zábava, odlehčení. Holašovice jsou známé pro selské baroko, ale chtěli jsme ukázat lidem také něco jiného, nevšedního, co tu máme," řekl Jan Jílek, starosta Jankova, pod nějž Holašovice spadají. Podobný druh slavností by se podle něj v republice hledal docela těžko. „Přál bych si, aby to také lidi trochu pobídlo podívat se do naší dávné historie a uvědomit si, že Keltové měli nezastupitelný přínos ve vývoji naší společnosti," dodal Jan Jílek.

Sám se účastnil slavností také coby Kelt. Přesvědčivé kostýmy si Holašovičtí vytvářeli sami. Šaty z hrubé lněné látky ušily místní ženy, další ozdoby už byly na kreativitě jednotlivců. Největší problém měli ovšem s kravími rohy na přilbice. Kvůli tomu, že se dnes všude telatům z bezpečnostních důvodů rohy vypalují, museli je Holašovičtí shánět doslova po celé republice.