V minulém týdnu do statistik zapsali 12 nově nahlášených případů klíšťové encefalitidy a devět nově potvrzených případů lymeské boreliózy.

Nejvíce případů klíšťové encefalitidy je zatím v relativním pojetí na Prachaticku a Českokrumlovsku. V absolutních číslech je nejvíce nemocných v okrese České Budějovice (7).

U lymeské boreliózy je zatím největší výskyt evidován na Českobudějovicku (21). Na Českokrumlovsku je 14 případů, na Jindřichohradecku a Táborsku 12.
Podle ředitelky Krajské hygienické stanice Jihočeského kraje Kvetoslavy Kotrbové se zdá, že aktivita klíšťat je nyní v plném proudu. "Podporuje ji především teplé a vlhké počasí. Vyzýváme proto občany k obezřetnosti a opatrnosti při rekreaci a pobytu v přírodě. Rizika napadením klíštětem hrozí nejen v lesích, u vodních toků a ploch, ale též v křovinách, na místech s vysokou neudržovanou trávou a podrosty a v houští," řekla Kvetoslava Kotrbová a doplnila, že výskyt klíšťat je ale zaznamenán i v příměstských parcích, stejně tak jako ve výškách nad 750 metrů, tedy ve vyšší partiích Šumavy či Novohradských ho.

Ilustrační foto
Lidé zbrojí na parazity v kuchyni. Marně

"Turisté, rybáři, houbaři či děti na letních táborech by měli věnovat pozornost správnému oblečení a obutí. Po pobytu v přírodě se pak převléknout, a pokud je to možné, i osprchovat se. Čím dříve je možné přisáté klíště nalézt a odstranit, tím více se snižuje riziko případného přenosu infekce. Je vhodné používat běžně dostupné repelenty a odpuzovače. Velmi důležité je i správné odstranění klíštěte," dodala Kvetoslava Kotrbová.

Největší výskyt klíšťové encefalitidy evidovali jihočeští hygienici v roce 2011, tehdy onemocnělo v regionu celkem 170 lidí a v celé republice 861 osob.