Radka Doležalová.Zdroj: DeníkV cílové rovince opustil letiště kapitán. Ředitel Jihočeského letiště Ladislav Ondřich totiž v květnu na svůj post z osobních důvodů rezignoval. A to není jediná komplikace. Letiště nemá jasnou vizi o udržitelnosti plánu udělat z Českých Budějovic ne uzel, ale alespoň uzlíček letecké dopravy.

O úskalích společného fungování nyní diskutují město České Budějovice se zástupci Jihočeského kraje. Debata o tom, kdo bude a jak profitovat z pronájmu pozemků v areálu letiště, nemá dosud žádné obrysy. Českobudějovičtí zastupitelé mluví o letišti skepticky a vzrušeně. V autu skončilo i čtvrteční jednání. Českobudějovický primátor Jiří Svoboda po setkání Deníku řekl: „Domluvili jsme se, že se domluvíme.“

Stamilionové investice, které byli lidem prezentovány s urputným optimismem, teď působí jako výsměch. Žádný projekt nemá předem zajištěné šťastné finále a každý vize potřebuje. Ale počáteční mírná skepse a oslnivý závěr je pro každou akci slušivější. Jihočeské letiště to má naopak. Po oslnivých plánech a vizích, sledujeme cílovou rozpačitost. Letiště nyní potřebuje pilota, který turbulence ustojí.