„Každou partií tvoří oba hráči malé umělecké dílo. Někdy lepší, jindy horší. Zůstane zachováno na papíře nebo v počítači a kdykoliv je možné se na ně znovu podívat," vysvětloval Ladislav Král, předseda vltavotýnského šachového klubu, co má na šachách rád. „Taky se mi líbí, že jsou jasná pravidla, a co člověk v daném čase vymyslí, to má. Neovlivní to žádná náhoda, žádná chyba rozhodčího nebo spoluhráče, žádná nafilmovaná penalta, žádný vítr. A přitom je to jen hra, ve které vlastně celkem o nic nejde," doplnil Ladislav Král s nadšením.

Sám hraje šachy od dětství, do spolku se ale dostal až v 90. letech. „Jednou jsem v Týně uviděl plakát, který zval na jednodenní májový turnaj. Dodal jsem si odvahu, přihlásil se a viděl, že to zase tak strašné není. A tehdejší funkcionáři mě pozvali, abych se stal členem klubu," vzpomínal na své šachové začátky. Od té doby už sehrál s různým úspěchem stovky partií jak v soutěžích družstev, tak i na turnajích jednotlivců.

Historie spolku začala už v roce 1977, kdy vznikl v dnes již neexistující osadě Březí nedaleko Týna šachový oddíl. O založení oddílu v Březí se tehdy zasloužilo pouhých osm nadšenců, kteří se scházeli v restauraci nově postaveného kulturního domu. Ještě téhož roku také začali členové hrát okresní přebor družstev pod názvem oddílu „TJ 1. máj Březí".

Předsedou této tělovýchovné jednoty, který má nemalou zásluhu na vzniku samotného oddílu, byl Antonín Nedbal, prvním vedoucím František Žížala. K pravidelným tréninkovým schůzkám se tehdy scházeli hráči nejen z několika okolních vesnic, ale i z Týna nad Vltavou. Jejich průměrný věk byl 33 let, což pro soutěžní šachy bez znalostí šachové teorie bylo poměrně dost. Šachový klub, tak jak jej známe dnes, vznikl z toho původního v roce 1998.

Zahrát si partii s velkými šachy mohli všichni zájemci v rámci Vltavotýnských slavností.

Dnes má oddíl 21 členů ve věku od deseti do pětasedmdesáti let. „Přirozenou základnou by měl být šachový kroužek pořádaný místním domem dětí a mládeže," řekl současný předseda klubu. „Projde jím poměrně dost dětí, které ale s přibývajícím věkem často podlehnou jiným lákadlům a šachů zanechají. Přesto však asi polovina současných členů klubu šachovým kroužkem prošla," dodal Ladislav Král.

Sezona se pomalu rozjíždí, před sebou tak toho mají týnští šachisté opravdu hodně. „V těchto týdnech se dohrávají poslední kola soutěží družstev, kterých se účastníme, 1. května nás čeká organizace našeho nejnáročnějšího podniku, již 32. ročník tradičního májového turnaje. Ten se uskuteční v prostředí týnské sokolovny," nastínil budoucí týdny Ladislav Král.

Těšit se tu můžou až na 60 závodníků z celé republiky. V červnu se v rámci oslav 750 let města uskuteční na výstavišti v Českých Budějovicích velký turnaj, v srpnu se pro změnu šachisté z Týna chystají, jako už tradičně, na turnaj v Táboře.

„Já osobně jezdím nejraději na Czech Open v Pardubicích, kam se letos chystám už podvanácté," říká předseda oddílu. „Je to největší šachový festival v Evropě, kterého se obvykle účastní kolem 1300 hráčů z celého světa a hraje se na ploše pardubické hokejové haly," doplnil s nadšením.

Turnajům obětuje Ladislav Král téměř veškerou svou dovolenou.

„Někteří si myslí, že jsem blázen, ale není to tak, že by člověk jen celý den seděl a hrál šachy. Partie trvá jen několik hodin a zbytek času věnuji jiným aktivitám, turistice, lyžování, koupání, návštěvě kina a podobně, protože turnaje se obvykle hrají v atraktivních místech," přiblížil na závěr Ladislav Král zákulisí turnajů.

KLÁRA SKÁLOVÁ