VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Kukuřice musí počkat na lepší počasí

Českobudějovicko – „Jařiny máme prakticky zaseté,“ reagoval v úterý předseda ZOD Blata František Pešek na dotaz, jak daleko jsou zemědělci s jarními pracemi.

14.4.2010
SDÍLEJ:

Zemědělci při polních pracech využívají každý den pěkného počasí.Foto: Deník/Edwin Otta

Družstvo, které sídlí v Sedlci na Českobudějovicku, selo v minulých týdnech oves a ječmen na 300 hektarech. Neosetá zůstala jen příliš mokrá místa. „Ta jsme museli vynechat,“ konstatoval Pešek. Zmíněné plochy se podle Peška jen dosejí jetelem.

„Na kukuřici je ještě čas. Začneme s ní příští týden,“ doplnil k výhledu na příští dny Pešek. Kukuřice totiž vyžaduje trvalé vyšší teploty, aby dobře vzešla.
S jarními pracemi už pokročili i jinde. „Přihnojovali jsme ledkem ozimé ječmeny. Dokončovali jsme jarní setí ovsa,“ popsal stav jarních prací v Zemědělské společnosti Dubné v minulých dnech předseda představenstva Jiří Návara.

Zemědělci si chválí, že je letos dobrá újezdnost polí. Vláha z velkého množství sněhu se po zimě dobře vsákla, a tak traktory mohou vjet bez obav do polností, aniž by jim hrozilo, že zabřednou do bláta. „Pod sněhovou peřinou zůstala půda měkká,“ poznamenal k tomu Jiří Netík mladší ze Dvora Čihovice. Jarní práce proto mohou letos pokračovat rychle kupředu. „Byly roky, že se víc sháněla letadla, aby šlo na jaře přihnojit porosty,“ dodal Netík.

Na polích, která patří pod Dvůr Čihovice, jsou zaseté hlavně ozimy. K jarnímu setí zde patří například setí kukuřice nebo máku. Kukuřice však budou letos sít jen 15 nebo 18 hektarů. V minulých letech to bylo 100 až 120 hektarů, ale kvůli horšímu odbytu zasejí letos jen množství, které potřebují sami. „Jen pro naši živočišnou výrobu,“ vysvětlil Netík a doplnil, že se plocha může změnit, jen kdyby ji proměnili s mákem, který také budou na jaře sít.

„Smykujeme louky a děláme poslední rozmetání hnojů pod kukuřici,“ zmínil k jarním pracím v ZD Hosín předseda Jiří Severa.
V Hosíně už mají zasetý jarní ječmen na 60 hektarech a pomalu se chystají na kukuřici. „Ta se bude sít, až když je vyšší teplota půdy, říká se, když kvetou třešně,“ podotkl Severa. Hosínští letos plánují kukuřici zasít na 180 hektarech.

Autor: Edwin Otta

14.4.2010 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Divizní Jankov chce přivést posily z Ghany!

To divizní Jankov nečekal, kádr opouští po sezoně pět hráčů

Nový ředitel Biologického centra Akademie věd ČR.

V čele Biologického centra AV ČR stane Libor Grubhoffer

Čtvrteční bouřku přežilo v Dubném jediné čápátko

Dubné – Nevídanou smůlu má letos pár čápů, kteří hnízdí na střeše kostela v Dubném. Kvůli nepřízni počasí už přišli celkem o šest čerstvě vylíhnutých mláďat.

OBRAZEM: Studenti lovili divokou zvěř, učili se rozdělávat oheň

České Budějovice - Zpátky do pravěku se v pondělí vrátili na Česko-anglického gymnáziu v Českých Budějovicích. Pod vedením odborníků z Jihočeského muzea a muzea v Českém Krumlově se tu vypravili do paleolitu, neolitu nebo třeba doby bronzové a železné. Vyzkoušet si tak studenti mohli nejen výrobu mincí nebo třeba střelbu z luku, ale také mletí mouky a následnou výrobu placiček i tkaní a barvení látek.

O propouštěné slévače má zájem strojírenský soused

České Budějovice - Zhruba dvě třetiny zaměstnanců, opouštějících českobudějovickou slévárnu, by mohl zaměstnat strojírenský soused, společnost Kern-Liebers CR. Slévárnu má kvůli nedostatku zakázek opustit 67 z 91 zaměstnanců. Asi čtyříctku by jich mohla přijmout firma, která sídlí hned v sousedství a zabývá se například výrobou lisovaných dílů a jejich dalším opracováním nebo výrobou pružin.

Za borůvkami nemusíte do lesa, můžete je mít i na balkóně

Jejich plody jsou větší než jejich příbuzných odrůd z lesa, na keřích rostou v celých trsech, takže úroda je mnohem snazší a rychlejší, a jejich chuť si s těmi lesními v ničem nezadá. Řeč je o kanadských borůvkách, které si v pohodlí můžete vypěstovat na zahradě nebo i doma na balkoně a jejich sladké bobule budete mít na dosah ruky.

Předvolební speciál deníku: Jak splnila vláda své sliby?

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies