V obchodech a restauracích se může opět prodávat některý tvrdý alkohol. Ministr zdravotnictví Leoš Heger ve čtvrtek po 13. hodině vyhlásil nová mírnější pravidla prohibice. Okamžité povolení dostal alkohol vyrobený před 1. lednem 2012. Novější lihoviny budou muset mít doklad o původu. Restauratéři ho musí získat do 60 dní.

Všechny otevřené lahve ve skladech bude nutné zlikvidovat nebo si majitelé mohou nechat alkohol otestovat a získat certifikat. I zde platí lhůta 60 dní.

Na povolení prodeje alkoholických nápojů přitom v posledních dnech netrpělivě čekají obyvatelé Českobudějovicka a především hospodští.

Obrovské ztráty trápí Miroslava Řehoře, majitele Coctail baru Žlutá ponorka, kam jsou zvyklí zákazníci chodit hlavně na koktejly z tvrdého alkoholu. „I když jsme připravili nabídku prohibičních drinků, máme úplně prázdný bar. Kdybych neměl druhou provozovnu, z níž Ponorku dotuji, mohl bych zavřít. Kdyby prohibice ještě trvala, mohl bych rovnou poslat zaměstnance na pracák," rozčiluje se.

Prohibice měla podle něj na koktejlový bar katastrofální dopad a Řehoř ji vnímá jako velkou nespravedlnost.  „Nebyl to dobrý krok, my jsme mimo celou kauzu, týká se to jiných spotřebitelů," říká s tím, že součástí koktejlů Žluté ponorky je v drtivé většině kvalitní zahraniční alkohol. Z českého prostředí nabízejí jen pár zavedených značek.

Výtky směřoval Řehoř také na hlavu ministra zdravotnictví, který svá nařízení sděloval veřejnosti večer, a bar tak neměl čas se na změny připravit. Po zrušení zákazu je však schopen nabízet původní menu v závislosti na dodavatelích téměř okamžitě.

Netrpělivě vyhlížel ukončení nebo alespoň zmírnění prohibice majitel českobudějovické restaurace Modrý dveře Marek Vacka. „Už bych za to byl rád, celé to beru jako velkou křivdu. Jsou na tom biti ti, kteří za nic nemohou. Myslím si, že se problému ze strany státu dalo zamezit a všichni jsme roztrpčení z toho, že nenechali v prodeji alespoň kvalitní zahraniční alkohol," komentuje.

Škody, které restauraci zákaz lihovin přinesl, se sice podle jeho slov nedají přesně vyčíslit, ale může se jednat až o desítky procent obratu.

Na ukončení prohibice je Marek Vacka připraven ihned zareagovat. Myslí si však, že lidé stejně nebudou moci hned popíjet. „Domnívám se, že vláda povolí prodej fabrikám, ale pak ještě záleží na tom, jak rychle budou dodavatelé schopní schválený alkohol rozvézt na jednotlivá místa," vysvětluje.

Prohibice dokonce pokazila dovolenou lidem, kteří přijeli do Čech ze zahraničí. „Žijeme s přítelem ve Španělsku, ale teď jsme na tři týdny tady. Problémy s metanolem jsme zaregistrovali a navíc nám to překazilo plány. Chtěli jsme odsud odvézt slivovičku jako dárek a nemůžeme," reagovala Dominika Lorencová.

Tu také velice překvapilo, že někdo jedovatý metanol přidával do lihovin schválně. „Ze začátku jsme si mysleli, že by mohlo jít o formu teroristického útoku. Představa, že to někdo dělal jen pro peníze, je totiž absurdní. Zasloužili by si ty nejtěžší tresty," dodala Lorencová.

Velkoobchod v pohotovosti

Celou středu, a to  doslova každou minutu sledovali zprávy v médiích pracovníci velkoobchodu Makro. Byli připraveni začít znovu plnit regály tvrdým alkoholem. „Máme krizové scénáře a akční plán, které upravíme podle instrukcí ministerstva," sdělila dopoledne tisková mluvčí Romana Nýdrle.

Jak tyto scénáře vypadají a jak rychle by ve velkoobchodu dokázali znovu nabízet lihoviny, však nechtěla upřesnit. „Zatím neznáme žádné detaily. Pro nás je důležité, co od nás očekává státní správa, a podle toho budeme jednat. Od ministerstva proto chceme co nejpřesnější prováděcí instrukce," řekla Nýdrle s tím, že by bylo ideální, aby byla hned při změně ke stažení prováděcí vyhláška na webových stránkách ministerstva. Právě jasné pokyny jim chyběly, když byl zákaz prodeje tvrdého al Panáka na chuť si nedáte ani v nejvýše položené jihočeské hospodě na Kleti.  „Dost mě to mrzí, všichni se hážou do stejného pytle. Ti poctiví obchodníci z toho zas vyjdou nejhůř,“ řekl v sobotu odpoledne šéf restaurace Dan Kalousek.koholu vyhlášen.

Příliš vysokých ztrát se velkoobchod neobává. „Každý den prohibice máme z celkového obratu ztrátu 2,9 procenta, z prodeje alkoholu je to 95 procent," vyčíslila mluvčí.

Téměř dvoutýdenní prohibici samozřejmě těžce nesli ti, kdo si občas rádi dají sklenku tvrdšího alkoholu nebo chystali nejrůznější oslavy. „Měli jsme narozeninovou party, ale mohli pít jen sladké likéry. To vůbec není ono, konec prohibice už tedy celkem netrpělivě vyhlížím," komentoval Slavomír Kerbr.

Říká ale, že od nynějška si bude dávat větší pozor na to, co kupuje, a rozhodně se vyhne neznámým značkám a podezřelým lahvím. Distributory a výrobce jedovatého alkoholu by podle něj neměl minout přísný trest. „Celé je to hrozné. Dělali to kvůli penězům a vymklo se to. Teď bych je zavřel na co nejdelší dobu, ale zasloužili by si oko za oko, zub za zub. Taky by se toho měli napít a mít stejné následky," zdůraznil.

Pít až za několik dní

Nově schválený alkohol se ale dostane na provozovny stejně až se zpožděním několika dnů. Očekává to třeba nájemce restaurace v Jílovicích Jiří Vretos. „Když to bude po neděli, tak to bude úspěch," odhadl ve středu možnosti distribuce. Vzápětí dodal, že větší problém vidí v alkoholu, který zůstává na provozovně.

U Vretose je to odhadem nějakých třicet lahví s obsahem alkoholu nad dvacet procent. „Jsou to fernety, nějaká ta vodka, metaxa, rum, whiskey nebo beefeater. Samozřejmě zelená," vypočetl Vretos. Nyní čeká, jaká opatření stát oznámí. Prohibice podle restauratéra navíc zasáhla podniky i tím, že když se nedá ani objednat klasická runda, utrpí i atmosféra.

Nad metylovou aférou si lámou hlavu ale i lidé, kteří pití tvrdého alkoholu neholdují. Patří mezi ně i Katalena Vacková z Českých Budějovic. „Než začala prohibice, koupila jsem u nás v samošce malou plastovou lahev rumu. Chystala jsem se dětem upéct moučník a rum potřebuji do krému. Teď se ho pochopitelně bojím použít, i když je lahev kolkovaná. Chybí mi ale informace, jak takový alkohol  znehodnotit, jestli nebude vadit, když ho všichni najednou budou lít do kanalizace," uvažuje čtenářka Deníku.

Podle mluvčí společnosti Čevak Jitky Kramářové lidé skutečně mohou pochybný alkohol bez obav vylít do odpadu a spláchnout. Není totiž důležité, zda obsahuje metanol nebo ne. „Technologie čistíren odpadní vodu zpracuje. Stejně tak nevadí zvýšený výskyt alkoholu v kanalizačním potrubí," uvedla. Pokud má někdo hodně lahví a chce se jejich obsahu pro jistotu zbavit, může je odvézt přímo na čistírnu odpadních vod. Tam bude alkohol zlikvidován pod odborným dozorem.