Na jih Čech jezdí pravidelně na sraz absolventů zemědělské vysoké školy. Od dob studií si zamiloval České Budějovice a časem začal sbírat i historické pohlednice z regionu. „Když jedu do Budějovic na setkání absolventů, vždycky pohledy beru s sebou. Každý si je rád prohlédne," říká Ladislav Helcl. „Lázně Libníč, ty už dávno nejsou. Purkarec jsem sehnal před týdnem," popisuje, jak to chodí s jeho sbírkou. Nové kartičky přibývají neustále. „Lišov, pohled s autem, to jsem sehnal letos," ukazuje obrázek, na kterém by laik jen těžko rozpoznal, jestli je z doby před nebo po první světové válce.

Helcl sbírá okres České Budějovice a okres Litoměřice. V domovském okrese je asi 300 obcí. „Moc mi jich nechybí," říká muž, který má z Českých Budějovic třeba pohlednici vypadající jako diplom. Potvrzuje návštěvníkovi Masných krámů, kolik tam vypil piva.

Mezi starými obrázky se ale objeví i nové, současné. Například z povodní. Na jihu Čech i na Litoměřicku. Pohled na obrovské jezero, které obklopuje některé obce na Litoměřicku, je snad ještě emotivnější než zaplavené široké okolí Vltavy a Malše na Českobudějovicku. Sběratel ale pořád pátrá po dalších zajímavostech. „Rád bych našel kontakt s dalšími sběrateli. Sháním pořád pohled Budoucnost Českých Budějovic," zmiňuje Ladislav Helcl jeden z příkladů, co mu ještě chybí. Pohledy jsou přitom i zajímavými svědky staré historie. Ukazují obce a města třeba na přelomu 19. a 20. století. Fotografií tehdy nebylo mnoho, a tak je to skvělá možnost podívat se, jak obce a města vypadaly, který dům už stál a který ne, jakou podobu měla veřejná prostranství. Obrázek Závišova pomníku v Hluboké nad Vltavou například ukazuje břeh řeky ještě „holý" bez dnešního početného stromořadí. Jiná kartička zase přibližuje interiér, jak vypadala pracovna kněžny na zámku Hluboká.

Ve světě pohledů je ale stále něco nového. Například má sběratel sestavené celé současné Čechy pokreslené vtipy Zdeňka Hofmana. Prodávají se sice jednotlivé výřezy, ale ty na sebe navazují a složené dohromady dávají celkový pohled. Existují i pohledy skládací.

Sběratelství se Ladislav Helcl věnuje od dětství. Začínal s poštovními známkami. S úsměvem upozorňuje, že díky tomu umí perfektně zeměpis, protože cizí země hned hledal v atlasu. Když mu bylo asi třináct, začal sbírat známky starého Rakouska. „Začátkem osmdesátých let jsem ale zjistil, že mi z Rakouska chybějí ty drahé známky, na které stejně nikdy nebudu mít peníze a ani je neseženu. Proto jsem začal sbírat pohlednice," ohlíží se k počátku nynější sbírky. Později se začal zajímat i o poštovní historii, ale v místnosti, kam manželka nesmí, se najdou třeba i staré láhve…