S atrapami tropických helem na hlavách působí v prázdném sále zvláštně. Do čtvrteční předpremiéry nové 'africké' komedie Zdeňka Trošky v budějovickém multikině chybí 27 minut a tři brigádníci zametají poslední zbytky popcornu.

„Sošku ponesete vy,“ udílí krátce před 19. hodinou pokyny manažer Ivan Ouhleda. Známý režisér dostane totiž za svou tvorbu Jihočeského lva a zároveň se na pódiu potká se lvem živým, z Parku exotických zvířat v Dvorci u Borovan. Jeho novinka, film Doktor od Jezera hrochů, se totiž zčásti odehrává v Africe. Její atmosféru přiblíží i skupinka dětí, která zatím čeká s malými bubínky v předsálí.

„Je to nezvyk a zvláštní pocit. Pardon, pojďme, pojďme,“ přerušuje svou odpověď Ouhleda a žene brigádníky ke dveřím, aby začali pouštět diváky. Těch ve čtvrtek na komedii přišlo sedm stovek. „Co jsem slyšel, musí být lev co nejvíc v klidu. Doufám, že to zvládne dobře,“ dokončuje o pár minut později, když odkudsi přibíhá s vysílačkou.

Trošku 'divočilo'

Půlroční lvíče je zatím v dřevěné bedně za nouzovým východem. I tak o sobě dává vědět. „Bez problémů, spíš jen teď trošičku divočí, protože je tu moc lidí. Vezmu si ho na sebe a chvilku ho tam udržím,“ plánuje těsně před zahájením předpremiéry šéf dvoreckého parku Viktor Ambrož, jak zvíře dovede na pódium.

Kotě je na něj podle jeho slov zvyklé a důvěřuje mu. V CineStaru navíc asi není jedno z dvoreckých zvířat naposledy: multikino je totiž partnerem parku a filmů se zvířaty je dost…

Chvilku po sedmé ohlašují údery afrických bubnů, na které buší děti, příchod režiséra a herců. Po schodech kráčejí za Troškou Eva Holubová, Sandra Pogodová i Zuzana Slavíková. Manažerka multikina Svatava Kopečková pak předává sošku.

„Není to cena od Vachlera a jeho kamarádů, ale od vás, takže tenhle Jihočeský lev je pro mě, Jihočecha, největší ocenění. Filmy dělám pro diváky a ne pro nějakou akademii. Moc si toho cením, doma si ji vystavím na pianu,“ děkuje divákům Troška.

Dát rodákovi z Hoštic u Volyně sošku napadlo Kopečkovou, když loni křtila lvíče ve Dvorci. Rodinu Ambrožů považuje za lidi, s nimiž je 'prima být'. „Jednak si splnili své sny a jednak to, jak se chovají ke zvířatům, je nádherné,“ říká.

Spojení lev a Troškův africký film pak bylo nasnadě. A poněvadž režisér patrně nikdy nezíská Českého lva, vymyslela Jihočeského. Sošku chtěla původně od někoho z jihočeských výtvarníků, ale protože bylo málo času, obstarala nakonec mosaznou cenu v klenotnictví.

Když moderátorka oznámí, že přijde živý lev, Troška pohotově vtipkuje. „Je to jasné: aby ode mě měli kritici pokoj, tak mě dnes večer lev v přímém přenosu sežere,“ baví publikum. Z mnoha úst pak zašumí slovo ježíši – přichází Ambrož se lvíčetem. „Já tě nekousnu,“ uklidňuje režisér zvíře a hladí si ho. Dojatá je i Eva Holubová. „Vrčí, protože se chce mazlit. Takže se dívejte na film a my se jdeme mazlit,“ loučí se s diváky.

Stovky podpisů

Znovu se rozeznívají bubínky a filmaři odcházejí. Celá akce se pak ještě opakuje v jiném sále. Mezitím se Troška ještě podepisuje mladé dívce do památníku. Autogramů rozdal během večera několik set. Únavu ale nedává najevo.

„Setkání se lvem bylo krásné, protože tahle mláďata jsou tak nádherná, že byste si je vzal domů jako živou plyšovou hračku. Asi před dvěma roky jsem ve Dvorci křtil tři tygříky, kteří byli úplně úžasní. Ačkoli člověk nikdy neví, jestli se po vás neožene – i když je to kotě, má plno zubů, a kdyby se mělo zakousnout do tváře, nic příjemného by to asi nebylo,“ líčí.

Kolem 20. hodiny show končí. Podpisy ještě sbírají malí bubeníčci. Svatava Kopečková je spokojená. „Jsem tady osm let a filmy Zdeňka Trošky diváci velmi navštěvují. Přestože je úspěšný a známý, zůstal Jihočechem v srdci, zastaví se s každou babičkou,“ usmívá se a potvrzuje, že se lvy CineStar nekončí. Ani se soškami – v zásobě má manažerka ještě další dvě.