Raduje se tak z nového nařízení Státní zemědělské a potravinářské inspekce, které jí zaručuje, že se o tom, zda jídlo některou pro ni nebezpečnou látku obsahuje, dozví přímo z jídelního lístku. „Takže já to určitě vítám, odpadají mi tak některé starosti zmatky při výběru jídla," doplňuje Jana Novotná.
V jídelních lístcích restaurací i dalších stravovacích zařízení od letošního ledna musejí strávníci nalézt vypsané všechny sledované alergeny, které jednotlivá jídla u nich podávaná obsahují. V těchto dnech navíc restaurace a další provozovny veřejného stravování čeká smršť kontrol, které mají plnění této povinnosti prověřit.
„Plníme nařízení, takže alergeny vypsané máme," říká František Sýkora, provozní restaurace Masné krámy v Českých Budějovicích.
K dispozici je tady mají dokonce ve třech vydáních, kromě češtiny také v němčině
a angličtině.
„Obsluha je má na čtyřech lístcích s tím, že na požádání je zákazníkovi předloží," vysvětluje František Sýkora a dodává, že si je od platnosti nařízení vyžádali v restauraci prozatím dva lidé.
Vypsané alergeny naleznou lidé také v jídelních lístcích českobudějovické Hospůdky U Divadla. „Máme vypsaný kompletní seznam všech alergenů, v jídlech i nápojích, které nabízíme. Vyškolili jsme na tuto problematiku samozřejmě i náš personál. Když se host zeptá, jaký alergen které jídlo obsahuje, tak mu to bez rádi sdělíme," vysvětluje provozní Hospůdky U Divadla Ondřej Pražák.