Otřesy země zažili lidi v Českém Krumlově a okolí i v Kaplici. „Zrovna jsem usínala. Byla to taková dutá rána, až mě to vymrštilo z postele,“ říká například Jaroslava Vajayová z Českého Krumlova.„Vnímala jsem to jako podzemní detonaci. Poslouchala jsem, jestli se třeba něco nezřítilo v ulici. A když jsem pak slyšela od svých známých a příbuzných, že to všichni pocítili a slyšeli stejně i na Horní Bráně, Vyšehradě a Plešivci, napadlo mě, jestli nebouchl plyn někde v grafitových dolech, kterými je to tu okolo prošpikované. Měla jsem totiž pocit, že něco explodovalo. To byla šoková terapie.“

Rána jako hrom probudila také Michaelu Malkovskou z českokrumlovského Plešivce. Vzápětí nato pocítila, jak se panelák zachvěl. „Byla to hrozná šlupa. Pes zvedl hlavu, byt se zatřásl. Byl to hrozný pocit, bála jsem se.“ Podívala se z okna, ale když nic zvláštního nespatřila, vrátila se do postele.

Co se stalo vysvětlují odborníci. Stanice České národní seismické sítě provozované Geofyzikálním ústavem zaregistrovaly 12.ledna 2012 v 00:57 místního času mělký seismický jev na Českokrumlovsku.

Poloha epicentra byla předběžně stanovena asi 4 km SV od Českého Krumlova poblíže obce Rájov. Tento jev byl makroseismicky pocítěn například v Českém Krumlově a Kaplici.

Upřesnění podaly Romana Hanžlová a Jana Pazdírková z Ústavu fyziky Země PřF MU Brno. "Seizmologické stanice v České republice a okolních státech zaregistrovaly 12. ledna v 00.57 hodin středoevropského času, čili 11. ledna 2012 23.57 světového času, zemětřesení. A to zemětřesení s magnitudem 2,0 s epicentrem západně od Českého Krumlova. Tedy na 48,81° severní zeměpisné šířky a 14,29° východní zeměpisné délky."

Ujistily, že se obyvatelé nemají čeho obávat. "U zemětřesení o tomto magnitudu neočekáváme, že by mohlo způsobit nějaké škody. Bylo však pocítěno vnímavými osobami. Prosíme tyto občany, aby podali zprávu nebo vyplnili makroseismický dotazník na webových stránkách Geofyzikálního ústavu Akademie věd."

Jenomže přestože bylo epicentrum čtvrtečního zemětřesení stanoveno nedaleko vesničky Rájov, dotázaní obyvatelé odtud a z nejbližšího okolí kupodivu nevěděli o ničem.

„Nic takového mě neprobudilo,“ překvapil včera dotaz Deníku například Radku Pěstovou ze Záluží.

Stejně mluvili i další. Ničím nenarušený spánek měli oslovení lidé z Rájova, Záluží i Štěkře. Informaci o poměrně silném zemětřesení slyšeli včera dopoledne poprvé, podobně jako další šťastlivci s tvrdým spaním.

Čtěte v pátek v Deníku.