„Doteď jsme neměli souhlas soudu, dostali jsme jej teprve před měsícem,“ uvedl Vít Jungbauer s dovětkem, že věří v jeho prodej do jara příštího roku.

Tím by se vyřešil problém, jenž trápí včelaře z okolí. Na pozemku lihovaru totiž zůstalo kolem 250 tun cukernatých zbytků určených původně k vypálení lihu, jež však firma před svým úpadkem už nestihla zpracovat.

„Kdyby nás to nechali vypálit, problém by býval vůbec nevznikl,“ uvedl bývalý technolog lihovaru, jenž si nepřál být jmenován.

Včely z blízkého okolí si totiž oblíbily zbytky bonbonů a začaly na ně létat. Jejich med však po nich má nazelenalou barvu a chutná jako bon pari. Včelaři ale tento med nesmějí prodávat. Podle ředitele Krajské veterinární správy Františka Kouby tento med nesplňuje definici medu a neměl by tak být medem správně ani nazýván.

„Jedná se vlastně o cukernatý roztok s nadlimitním množstvím sacharózy, který nesplňuje normy pro med a nesmí proto být jako med prodáván,“ upřesnil František Kouba. Jeden z včelařů na to již doplatil, loni dostal za jeho prodej několikatisícovou pokutu.

Podle předsedy mladovožického svazu včelařů Petra Zelenky se problém týká včelařů v okolí zhruba do čtyř kilometrů od lihovaru.

Včelí úly
Sezóna medu byla nadprůměrná, na Soběslavsku bojovali s morem

„Jediným problémem je větší množství cukru. V České republice je maximální povolené množství sacharózy v medu pět procent. Včelař, jenž dostal pokutu, jich tam měl osm. Med je ale jinak nezávadný,“ konstatoval Petr Zelenka.

Včelař Zdeněk Břenda med od jiných včelařů vykupuje. Podle jeho informací se tento problém týká sedmi vesnic, v nichž žije okolo patnácti včelařů.

„Již druhým rokem tak včelaři přicházejí o zhruba sto korun za kilogram medu. Chovají vlastně včely jen na opylení a jinak z toho vůbec nic nemají,“ zdůraznil Zdeněk Břenda.
Mezi postižené včelaře patří i František Bednář z Dolních Hrachovic. „Med je naprosto neprodejný. Co jsem měl, jsem rozdal příbuzným a přátelům,“ popsal situaci včelař.
Konkursní správce lihovaru Vít Jungbauer uvedl, že jako správce majetku nemůže nechat zbytky ze dvora lihovaru odklidit.

Podzim, ilustrační foto.
Teplé počasí přepsalo rekord z roku 1885

„Zákon říká jasně, že při konkursní správě nesmím mít žádné zbytečné náklady,“ vysvětlil. Včelařům doporučuje, aby požádali o uhrazení vzniklé škody.

„Ta se však u soudu dokazuje dost složitě. Věřím ale, že se lihovar do jara prodá a problém se tak vyřeší sám,“ dodal. Lihovar je totiž zcela provozuschopný a během krátké doby by mohl opět začít s výrobou.

Odhadní cena nemovitostí se pohybuje kolem 70 milionů korun, prodávat se bude nejvyšší nabídce.