Měnit plány kvůli nařízení Jihočeského kraje museli například skauti z Horní Stropnice, kteří se chystají k Lipnu. „Máme krajskou vyhlášku vytištěnou," říká vedoucí skautského střediska Sirius Petr Aksamit a připojuje, že už je připravený i upravený plán akce. Táborníci se zřejmě jeden večer nedočkají oblíbeného opékání vuřtů. A také stezka odvahy se bude měnit. Původně měla být cesta podle Petra Aksamita osvětlena loučemi. Otevřený oheň ve volné krajině ale krajské nařízení striktně zakazuje. „Máme v plánu použít posedové tyčky, co mají rybáři," naznačuje vedoucí střediska Sirius, jak si chtějí skauti z Horní Stropnice poradit.

Kontroly v terénu
Hasičský záchranný sbor Jihočeského kraje kvůli dlouhotrvajícímu suchu eviduje letos větší průměrný počet požárů polí, než je dlouhodobý průměr. Zahájil proto kontroly zemědělských podniků a namátkové kontroly letních tábořišť.

Chladný fosfor bude místo plamenů loučí asi osvětlovat i místo s pokladem. „Nedovolím si nařízení porušit, nerad bych platil pokutu," zdůrazňuje Petr Aksamit, ale dodává, že to není poprvé, co jsou táborníci podobně omezeni. „Už to v minulosti bylo," říká Petr Aksamit na adresu zpřísněných podmínek nakládání s ohněm. Ve skrytu duše ale ještě doufá, že když tábor začíná až v sobotu, že by se snad mohlo nařízení zmírnit.

Podle Martina Novotného, vedoucího českobudějovického operačního a informačního střediska hasičů, ale současné menší množství srážek nemůže dlouhodobou situaci změnit. „Půdní fond v jižních Čechách nadále zůstává suchý," upozorňuje Martin Novotný.