„Madeta je obchodně v dobré kondici. Máme jasný program na budoucích pět let a v Plané nad Lužnicí investujeme letos 140 milionů korun a příští rok 180 milionů korun," říká generální ředitel největšího tuzemského zpracovatele mléka Milan Teplý a zdůrazňuje, že prodej firmy nebo její části Agrofertu ani nikomu jinému se nechystá.

Mezi zemědělskou veřejností se totiž objevily spekulace, že Madeta by měla být prodána holdingu Agrofert Andreje Babiše. Milan Teplý to ale jednoznačně odmítá. „Podobné spekulace poškozují jak Agrofert pana Babiše, tak i Madetu," zmínil šéf Madety.

Podle Milana Teplého se podobné fámy objevily v souvislosti s tím, že řadě dodavatelů mléka končí smlouvy, a to ke konci letošního roku nebo k březnu příštího roku. A některým malým dodavatelům v objemu pod 500 nebo i pod 100 litrů mléka denně dala firma najevo, že za současných podmínek nemohou smlouvy pokračovat. Podle Milana Teplého tito dodavatelé třeba nedokázali zabezpečit trvale stejný objem dodávek.

Dalším důvodem je ekonomika svozu. „Cisterna na třicet tisíc litrů se nemůže otáčet u jednoho plotu, vysát dvě konve a jet pryč," vysvětluje Milan Teplý s tím, že mlékárna nabádala malé dodavatele, aby soustředili dodávky z více míst. „Jde o zhruba 70 jednotlivých dodavatelů s celkovým objemem 18,5 tisíce litrů denně. Je vidět, že v dodávce jeden milion litrů mléka denně se jedná o dodavatele minimální," přibližuje problém Milan Teplý. V okolních zemích například malým zemědělcům slouží k soustředění dodávek pro mlékárnu velké speciální nádoby, třeba i chlazené.

Následovala ale reakce, která Madetu obvinila, že šikanuje malé dodavatele. „My malé dodavatele nehodláme rušit," zdůrazňuje na to generální ředitel Madety, ale připojuje, že firma se musí chovat ekonomicky. Právě v souvislosti s jednáním o ukončení některých smluv se ale podle Milana Teplého také objevily spekulace, že Madeta je na prodej. „Odpovídáme na patnáct až dvacet dotazů denně. Naši dodavatelé se dotazují, jestli už je Madeta prodaná, nebo je to ještě v jednání. Ta fáma letí," říká Milan Teplý a dodává, že cítí nutnost podobné spekulace vyvrátit a odmítnout.

Poslední jednání o vstupu partnera do Madety se vedla před 25 lety s francouzskou společností. Od té doby Madeta nejednala o vstupu nějakého partnera nebo o prodeji. „Byl bych rád, aby nám naši partneři zůstali spotřebitelsky i dodavatelsky věrní," dodává s úsměvem generální ředitel Madety.

Rozhodujícím dodavatelem pro Madetu je Mlékařské družstvo JIH, sdružující přes dvě stě producentů mléka. Družstvu končí dlouhodobá smlouva s mlékárnou příští rok v březnu a jednání o prodloužení už začala. Zdeněk Houška, člen vedení družstva Deníku potvrdil, že sdružení producentů nadále počítá s tím, že rozhodujícím partnerem pro něj zůstane Madeta.