Diecéze má dalšího patrona, o kterém zřejmě nikdo víc než sto let nevěděl. Unikátní barevnou fresku svatého Mikuláše, ukrytou za omítkou, odkryli minulý pátek při rekonstrukci katedrály sv. Mikuláše v Českých Budějovicích.

„Překvapilo nás, když jsme na zdi fresku patrona katedrály i diecéze objevili,“ přiznává akademický malíř a restaurátor Jiří Čech, který v katedrále minulý pátek a sobotu pronikal pod omítku.

Prozrazuje, že archeoložka Zuzana Thomová z Jihočeského muzea, která vede zdejší archeologický výzkum, přitom nález nějaké fresky v kostele předpověděla.

„Jedná se o pozdně renesanční manýristickou fresku z doby Rudolfa II. čili z první poloviny 17. století ,“ vysvětluje Jiří Čech.

Mikulášek za skříní

Nástěnná malba svatého Mikuláše byla skryta za omítkou možná stovku let nebo i déle.

„Pikantní je, že v místě je nyní sakristie a navíc zrovna ve výklenku, kde je freska, stála velká dřevěná skříň,“ říká, proč se svatý Mikuláš nevyloupl na světlo již dříve.

„Možná, že se ještě nějaká ukrytá freska při stavebních pracích v katedrále objeví,“ dává Jiří Čech naději milovníkům umění a naopak straší ty, kteří hlídají přesný časový harmonogram rekonstrukce. Ta si vyžádá minimálně 27 milionů korun a podílí se na ní také Evropská unie prostřednictvím Regionálního operačního programu.

„Určitě se ještě do katedrály vrátím a doufám, že budeme pokračovat v restaurování fresky,“ říká Jiří Čech, který pracoval v Českých Budějovicích už v letech 2005-2011 při rekonstrukci křížové chodby v bývalém dominikánském klášteře Obětování Panny Marie na Piaristickém náměstí.

„Objevený svatý Mikuláš z katedrály není tak velký jako skoro desetimetrový svatý Kryštof v klášteře. Je to spíš takový Mikulášek,“ usmívá se Jiří Čech, když popisuje asi metrovou malbu svatého s berlou.

Význam unikátního nálezu si uvědomuje také Roman Lavička z oddělení restaurování Národního památkového ústavu v Českých Budějovicích. „Nález je i přes drobná poškození velmi cenný, protože nástěnných maleb je v katedrále skutečně málo,“ říká Roman Lavička.

„Je to nečekaný a zajímavý objev. Pomůže nám v dalším poznávání historie a vývoje hlavního kostela diecéze. Boční prostor sice není veřejnosti běžně přístupný, ale byla by škoda fresku před veřejností schovávat. Myslím, že by se mohla sakristie zpřístupňovat třeba při Dnech památek nebo Dnech evropského kulturního dědictví,“ přemýšlí nahlas Roman Lavička.

Rarita v sakristii

Také zástupci katolické církve a majitele objektu byli objevem svatého Mikuláše, který je patronem katedrály i celé diecéze, ohromeni.

„Nález fresky svatého Mikuláše v katedrále nás překvapil i potěšil, protože se jedná o raritu,“ přiznává děkan Zdeněk Mareš.

„Fresek není v katedrále mnoho, takže se ji vynasnažíme uchovat.“

Rekonstrukci fresky bude prý ale potřeba začlenit do projektu opravy katedrály.

Jelikož se freska nachází v prostoru sakristie, budou ji mít nejčastěji na očích účastníci bohoslužeb, které se zde po rekonstrukci začnou příští rok znovu konat.