9případů fyzických útoků na revizory ze strany cestujících řešilo v loňském roce vedení Dopravního podniku města České Budějovice. Na řidiče MHD fyzicky zaútočili cestující v letošním roce dvakrát, častější je podle mluvčího dopravního podniku Radka Filipa slovní napadání.

Náš Deník získal otřesná svědectví dvou šoférů, kteří 
po brutálním napadení od pasažérů skončili v nemocnici 
a momentálně jsou doma 
v pracovní neschopnosti. Jména poškozených redakce zná, respektuje však jejich přání nezveřejňovat je.

První obětí je 37letý řidič linky č. 9, na něhož ve středu kolem půl páté odpoledne zaútočili opilí mladíci před hotelem Grand v Nádražní ulici. Napadený popsal, že asi šestičlenná skupinka včetně jedné dívky nastupovala na konečné v Suchém Vrbném. Když se trolejbus přiblížil k viaduktu, řidič si ve zpětném zrcátku všiml, že rozjaření výtržníci házejí pocestujících odpadky. Po projetí křižovatkou a odbočení do Nádražní se rozhodl zakročit.

„Zastavil jsem a šel tam, abych je napomenul, že takhle se chovat nemůžou.  Mladík, kterého jsem viděl házet věci, se mi omluvil. Ne tak ostatní. Do  hovoru se zapojil další člen party a začal se dohadovat," vypráví napadený řidič. Ten vzápětí dostal od ostatních cestujících informaci, že partička rozmontovávala okno. Mladá maminka se dvěma malými dětmi se mu navíc svěřila, že má z chuligánů strach.

Řidič proto nejagresivnějšího výtržníka přimáčkl k sedačce, aby umožnil ženě s dětmi nerušený přesun do přední části trolejbusu. Pak uzavřel všechny dveře kromě předních a požádal ostatní cestující, aby  vystoupili, protože čeká na příjezd policie.  To už byl spoj před Grandem.

„V tu chvíli jsem zjistil, že někdo z party otevřel zadní dveře manuálně a chtějí utéct. Vystoupil jsem a držel je. Dostal jsem několik ran a dál nevím, ležel jsem na zemi," pokračuje řidič a dodává, že má po útoku pohmožděnou krční páteř a neví, kdy se bude moci vrátit do práce. Do tak vyhrocené situace se dostal vůbec poprvé, všechny předchozí konflikty s cestujícími vyřešil domluvou.

Jihočeský policejní mluvčí Milan Bajcura 
k případu řekl, že policie vyšetřuje věc pro podezření 
ze spáchání přečinu výtržnictví. Potvrdil, že členů party bylo šest a všem je kolem dvaceti let. Bližší informace však zatím uvádět nechce. „Vzhledem ke zranění řidiče čekáme na odborná vyjádření z oboru lékařství. Jejich vypracování bude trvat nejméně tři týdny až měsíc. Do té doby se k celé záležitosti nebudeme vyjadřovat," oznámil mluvčí Bajcura.

Druhé napadení se odehrálo v polovině února ve večerních hodinách na Rudolfově. Obětí je 58letý řidič, pachatelem o třicet let mladší recidivista. V případu sehrál podstatnou roli také jeho pes. Poškozený našemu Deníku řekl, že po příjezdu na zastávku si muže ani zvířete nevšiml, protože leželi vzadu za sedačkami. Řidič měl před dalším odjezdem chvíli čas, tak 
šel ven kouřit. Najednou slyšel, jak v autobuse spadla 
na podlahu láhev vína a rozbila se. To ho rozzlobilo a muže se psem vykázal ven.

Dotyčnému se to samozřejmě nelíbilo a lehl si na zem. Nejprve vzduchem létaly vulgární nadávky, o chvíli později už docházelo i k fyzickému napadání. Řidič volal na pomoc strážníky, ti mu však řekli, že k výjezdu na Rudolfov nemají oprávnění a že si má přivolat státní policii.

„Zavřel jsem autobus a stál venku. Na zastávce už čekala jedna žena, a protože byla zima, pustil jsem ji dovnitř. Ten chlápek se dožadoval vstupu taky. Smrděl, byl nalitej a zřejmě i zfetovanej, tak jsem mu řekl, že jet nemůže a že si má počkat na auto z jatek, protože to vozí dobytek. My vozíme lidi. V tu chvíli jsem chytil ránu pěstí. Praskl mi ret a tekla 
z něj krev, dost mě to naštvalo," popisuje napadený.

Řidič se chtěl po první ráně nějak bránit a svalil podnapilého útočníka na zem. V tento okamžik se do konfliktu zapojil pes, který  začal šoféra kousat do nohy. V rámci objektivity je nutné říct, že majitel  zvíře k útoku nevybízel, to však zřejmě chtělo svého pána chránit. Zatímco oba muži leželi na zemi, cestující v autobuse zavolala policii. Agresor pak sáhl do batohu, vytáhl láhev rumu a chytil ji za hrdlo. Řidič to bral jako signál dalšího možného útoku.

„Řekl jsem mu, že pokud ještě něco zkusí, na místě ho utluču i kdybych pak měl hrát šachy s Kájínkem. On na mě zase řval: zdechneš v křečích, já mám céčko (žloutenka typu C) a AIDS," popisuje řidič 
s tím, že právě toto poslední pachatelovo oznámení mu dělá největší starosti. Nejenže kvůli psovi musí chodit na injekce proti vzteklině, ale v polovině května ho čeká detailní rozbor krve kvůli možné nákaze dvěma zmiňovanými nemocemi, které jsou nevyléčitelné.

„To víte, mám dva vnoučky a nerad bych strávil zbytek života tím, že bych musel držet nějaké přísné diety
a podobně," svěřuje se poškozený. Také pro něj to byl první fyzický útok od pasažérů, těch slovních však bylo nepočítaně. Poslední závažnější incident řidič zažil asi dva týdny před napadením v Rudolfově. Tehdy šofér řídil večerní spoj z Boršova a na Včelné nabral trojici opilých mladíků. Když přijeli na zastávku u polikliniky Jih, začali mu cestující vulgárně nadávat a dožadovali se odvozu na sídliště  Máj.

„To je každou chvíli. Dají 
si pár piv a patří jim svět. Jednotlivec si většinou netroufne, ale jak jde o nějakou partičku, tak tam je každý mistr," zmiňuje poškozený. Pachatele útoku v Rudolfově policisté 
na místě zadrželi a převezli jej na záchytku. Už brzy ho čeká soud, kde se bude zpovídat nejen z napadení, ale také 
z krádeží.

Tuto informaci našemu Deníku potvrdil okresní státní zástupce Josef Richtr. „V dané věci jsme 20. února podali soudu návrh na potrestání. Soud nás zatím neinformoval, zda už naplánoval hlavní líčení," řekl včera žalobce.

Na cestující ve vozech MHD možná dohlédnou kameryUž dva fyzické útoky na řidiče hromadné dopravy řešil v letošním roce českobudějovický dopravní podnik. „Častější je spíše slovní napadání," řekl mluvčí dopravního podniku Radek Filip.

S fyzickými útoky se zpravidla setkávají revizoři. Jen 
za loňský rok eviduje dopravní podnik devět takových případů.

„Vybavení řidičů obrannými prostředky lze zvažovat, velmi citlivé je však následné posuzování přiměřenosti jejich použití. Dalším opatřením, které zvažujeme je zavedení kamerového systému do vozidel hromadné dopravy.

V tomto případě je však kromě vysoké investice potřeba řešit poměrně striktní předpisy související s ochranou osobních údajů," nastínil možná řešení problému mluvčí  Radek Filip.

Zároveň dodal, že při poradách a školení řidičů klade dopravní podnik důraz také na prevenci takovýchto událostí. Řidičům je zde kladeno na srdce především to, že je důležité případné útočníky nevyprovokovat k jejich dalšímu jednání.

Pomohlo by, kdyby řidiči byli veřejnými činiteli, věří šéf odborářů

Podle Jaromíra Kohouta, předsedy odborové organizace DOSIA Dopravního podniku města České Budějovice je alarmující, že nejrůznějším atakům v poslední době čelí stále více šoférů.

Jejich možnosti jak se bránit, jsou přitom velice omezené. On sám vidí řešení ve změně legislativy, která by řidičům hromadné dopravy dala statut veřejných činitelů, respektive úředních osob.

Jejich napadání by pak soudy mohly trestat daleko přísněji. Nyní jsou zpravidla kvalifikované jako výtržnictví, za něž hrozí  nanejvýš dvouleté vězení.

V praxi však pachatelé většinou odcházejí s podmínkou. Za útok na úřední osobu mohou soudy udělit až čtyřletý nepodmíněný trest.
Pokud viník použije zbraň nebo poškozenému ublíží na zdraví, může za mřížemi strávit až šest let.

„Cestující jsou čím dál agresivnější a řidiči se pomalu začínají bát chodit do práce. Řešením by možná bylo vybavit řidiče a revizory nějakými obrannými prostředky, třeba pepřovými spreji. Na druhou stranu jejich použití by mohlo být ošemetné. Je také třeba pokusit se o prosazení legislativní změny, aby se řidiči stali veřejnými činiteli. Pak by 
si na ně cestující tolik nedovolovali. Teď, s novou vládou, by se takové změny snad mohlo podařit docílit," přeje si Jaromír Kohout a vzápětí dodává, že je nutné také více seznamovat cestující s přepravními podmínkami.

Někteří totiž vůbec nevědí třeba to, jak nastupovat do vozů městské hromadné dopravy a vystupovat z nich, když mají dětský kočárek, případně jak mají cestovat se psem.