V rámci organizačních změn u městské policie také mají být strážníci podle primátora nasazováni v jednotlivých částech města pravidelně. „Aby občané věděli, na koho se obracet," vysvětluje Jiří Svoboda záměr, který už posvětila rada města. Podle primátora jde o to, aby se strážníci v různých lokalitách příliš nestřídali. Konkrétně se jednotlivé změny budou připravovat v lednu.

Městská policie má nyní v Budějovicích 120 lidí. Podle mluvčího Václava Supa se za den protočí ve hlídkách přes 50 strážníků přímo na ulici a dalších deset lidí tvoří obsluhu kamerového systému, má na starost projednávání přestupků a podobně.

České Budějovice by chtěly i rozšířit počet asistentů prevence kriminality. Na jejich působení spolupracuje město s ministerstvem vnitra a dosavadní projekt se osvědčil. Podle Jiřího Svobody už rada města schválila smlouvu s ministerstvem, se kterým asistenty mimo jiné spolufinancuje, i na další rok .

Šest asistentů má nyní smlouvu na rok 2015 a podle budějovického primátora by jich několik chtělo město přibrat. Působit by měli například v okolí Palackého náměstí nebo Lannovy třídy.