Pokud se starousedlíci nechtějí s plánovanými novostavbami smířit, čeká je většinou dlouhý 
a úporný zápas. Investoři argumentují tím, že přinášejí do města peníze a zvyšují třeba nabídku bydlení.

Na poslední jednání zastupitelstva dorazili například zástupci obyvatel vilové čtvrti v Rožnově. Nelíbí se jim, že místo dvou rodinných domů v ulici Na Výsluní má vzniknout objekt se 17 byty a 20 parkovacími místy. Žádali proto o upravení územního plánu tak, aby přísněji chránil dosavadní typ zástavby.

Paradoxně totiž v ostatních blocích v sousedství taková ochrana platí. „Bylo by rozumné náš blok integrovat s okolím, především proto, že je zde identická zástavba," zdůrazňuje Radek Lavička bydlící nedaleko plánované stavby. Ze strany zastupitelů zazněly různé reakce.

Náměstkyně primátora Ivana Popelová uvedla, že sice lokalita je víceméně zastavěná a stabilizovaná, ale územní plán zde podle náměstkyně umožňuje až čtyřpatrové domy.

Zastupitel Vladimír Brůha zase upozornil, že investor už zřejmě zahájil stavební řízení a nyní by mělo zastupitelstvo na žádost těch, kteří s projektem nesouhlasí, měnit pravidla. „Nehodnotím, jestli se tam ten objekt hodí," zdůraznil přitom Vladimír Brůha.

Jak dodal zastupitel Vladimír Brůha, když se změní pravidla ve chvíli, kdy už investor začal přípravy, nedovede si představit, že by investor nepožadoval náhradu škody. Pokud by nemohl realizovat původní záměr.

Samotný projekt zastupitel nekomentoval. Obecně ale poukázal na to, že podobný problém nemusel nastat. „Možná je to ponaučení pro toho, kdo má na starost územní plán," konstatoval Vladimír Brůha s tím, že změny k přísnějším regulím se měly udělat dříve, než někdo investoval prostředky do přípravy stavby.

Současný projekt podle náměstkyně primátora Ivany Popelové prošel po dřívějším jednání v radě města úpravami a vyhovuje územnímu plánu. Náměstek primátora Miroslav Joch připustil, že územní plán stavbu povoluje, ale také konstatoval, že rozumí reakci občanů na záměr, kdy se má v klidové lokalitě objevit bytový dům o třech nebo čtyřech podlažích. Nezdá se mu také, že by městu hrozilo vyplácení náhrady investorovi. Miroslav Joch poukázal na to, že změna územního plánu potrvá relativně dlouho a investor už má v přípravných pracích náskok. Může tedy povolení získat dříve, pokud vyhoví všem podmínkám současného územního plánu, než začnou platit nové přísnější regulativy.

Zastupitelé nakonec v prvním ze tří potřebných hlasování změnu územního plánu podpořili. A tak by mohla za nějaký čas možná v českobudějovické čtvrti Rožnov platit přísnější pravidla ohledně nových domů, budovaných 
v současné zástavbě. Při všech nutných procedurách budou mít ale zastupitelé věc před sebou ještě dvakrát. Teprve poté, pokud bude schválena samotná změna územního plánu, se podmínky výstavby skutečně zpřísní.

Spory o to, co vyhovuje nebo nevyhovuje územnímu plánu nejsou v zastupitelstvu výjimkou. Ani ve vztahu radnice a občanů. V ulici Otakara Ostrčila například odmítají nové tovární haly, které by měly změnit charakter areálu firmy Centes. Ten přitom leží hned za zahradami rodinných vilek. Ve sporu o tom, zda dosavadní úřední jednání o stavbě bylo regulérní nebo ne dospěly obě strany až k odvolání na krajský úřad. Ten dal za pravdu občanům a postup magistrátu označil za chybný. Firmě zřejmě nezbude, než 
o změny v areálu zažádat ještě jednou.