Opravdu nejsme nadšeni výsledky podzimních krajských voleb, v nichž uspěli komunisté. Ale protestování a stávkování k ničemu nevede.

S tímto názorem přišli tento týden za hejtmanem kraje Jiřím Zimolou (ČSSD), jehož strana se po volbách dohodla na spolupráci s komunisty, zástupci nově vzniklé studentské skupiny.

K tomuto kroku je prý vedl fakt, že převážně mladí lidé seskupení kolem iniciativy Komunisté nepatří ke kormidlu nevyužili hejtmanovu nabídku podílet se na rozhodování v oblasti kultury a školství.

Právě resort s těmito kompetencemi, obsazený komunistkou, byl hlavním terčem demonstrujících.

Mluvčí nově vzniklé skupiny, absolventka jednoho z českobudějovických gymnázií a nynější studentka politologie na pražské vysoké škole Jana Soukupová, Deníku řekla, že i ona se účastnila prvních protestů, které členové iniciativy Komunisté nepatří ke kormidlu uspořádali.

„Po několika protestech, stávkách a hladovkách jsem si uvědomila, že tudy cesta nevede. Výsledky voleb zkrátka anulovat nelze. I o tom je demokracie," zmínila.

Iniciativa podle Jany Soukupové zatím dosáhla jediného, a sice plánované výměny jednoho komunistického radního za jiného.

Radní pro školství a kulturu Vítězslava Baborová (KSČM) kvůli přetrvávajícím zdravotním problémům ohlásila rezignaci na svou funkci, nahradit by ji měl další komunista.

„Protestující studenti neměli snahu změnit protestní taktiku, aby našli možné řešení," vysvětlila Jana Soukupová, proč si zástupci skupiny čítající sedm členů z řad studentů či absolventů různých jihočeských škol smluvili prostřednictvím poslankyně a krajské zastupitelky Vlasty Bohdalové (ČSSD) schůzku s Jiřím Zimolou.

Členové skupiny se chtějí účastnit jednání s představiteli kraje a pročítat materiály k zasedáním rady. „Velmi rád jsem uvítal, že mladí lidé jsou ochotni přinášet poznatky a podněty nám, kteří jsme odpovědní za chod Jihočeského kraje," řekl po setkání se zástupci skupiny Jiří Zimola.

Mluvčí iniciativy Komunisté nepatří ke kormidlu Šimon Heller zopakoval, že spolupráci s radními odmítl, neboť se jedná pouze o „trafiku", která nemá právní ukotvení a neplynou z ní žádné pravomoci. „Mrzí mě, že se představitelé nové skupiny nejdříve nesetkali s námi a neřekli, co se jim na našem postupu nelíbí a jak ho změnit. O jejich nápadech bychom rádi přemýšleli," uzavřel Šimon Heller, jenž už Janu Soukupovou pozval k osobnímu jednání. Uskutečnit se má v pátek odpoledne.