Jako první v českobudějovické porodnici přivedla na svět svého prvorozeného syna Jana Knittlová z Borku. Malý Jakub se narodil dvě hodiny 
a sedmnáct minut po půlnoci. Je vůbec prvním miminkem narozeným letos na jihu Čech.

„Už na porodním sále se sestřičky smály, že bude mít zajímavé oslavy. Po silvestru přijdou narozeniny. Hned nám gratulovaly a upozorňovaly, že budeme asi teď středem pozornosti," říká prvorodička Jana Knittlová.

O tom, jak zvláštní datum narození bude malého Jakuba provázet, zatím ještě neměla čas moc přemýšlet. „Zatím hlavně odpočíváme a zvykáme si na sebe. Ale jistě bude za pár let na co vzpomínat," myslí si novopečená maminka a ani nepochybuje, že za řadu let může Jakuba ze série oslav trochu bolet hlava. „Budeme to muset trochu skloubit, abychom zvládli oslavit obojí," plánuje.

S tím, že by Jakub mohl být první jihočeské miminko roku 2013, jeho rodiče Tomáš a Jana 
a Knittlovi vůbec nepočítali. „Prorokovali nám, že bude spíš vánoční miminko, a dopadlo to trochu jinak," směje se šťastná maminka, která zprávu hned rozhlásila do světa.

Pro příbuzné už je to druhá mimořádná zpráva v posledních několika dnech. Tou první bylo vánoční prozrazení pohlaví a jména miminka, které se 
v té době už chystalo na svět. 
„S manželem jsme věděli už dlouho, že to bude kluk, ale blízkým jsme to tajili. I já bych se nechala překvapit, ale tatínek byl zvědavý," vysvětluje.

Zato ve výběru jména pro chlapečka panovala mezi rodiči shoda. „Každý jsme si udělali seznam pěti jmen, která se nám líbí, a Jakub figuroval na obou," líčí nad postýlkou, ve které si hoví navzdory zvýšenému zájmu obdivuhodně hodný chlapeček.

Také Eva Antonová byla ztělesněním miminka, které snad ani neví, co to je pláč. Nekřičela dokonce ani na sále, až maminka znejistěla, zda je vše v pořádku. Zcela zdravá holčička je ovšem jen moc hodné miminko. Třebaže se narodila až několik hodin po Jakubovi Knittlovi, na Nový rok v 7.52 hodin, je prvním letošním občánkem Českých Budějovic.

I ona se měla narodit v prosinci. „Už jsem přenášela, ale vůbec by mě nenapadlo, že malá bude první budějovické novorozeně roku. Radost mám ale hlavně z toho, že máme zdravé miminko," nechce přeceňovat zvláštní okolnosti maminka Radka Antonová.
Ta už přivedla na svět druhé dítě, doma na malou Evičku čeká společně s tatínkem Janem Antonem dvouapůlletý bráška Honzík. „Střídavě se na sestřičku těšil a někdy zase nechtěl 
o miminku ani slyšet," směje se maminka.

I ona se připravuje na nový rozměr oslav všech příštích silvestrů, po kterých budou hned vzápětí následovat Eviččiny narozeniny. Malá slečna bude mít vůbec všechny významné dny pěkně pokupě, svátek bude slavit jen o pár dní dřív, na Štědrý den. Ošizená o dárky ale rozhodně nezůstane.

„Jméno Eva jsme měli vybrané už pro první miminko, kdyby to byla holka, oběma se nám s mužem líbilo, měli jsme tedy jasno předem a už jsme neřešili datum," říká Radka Antonová k výběru jména.