Na základce se vyškolilo v minulých dnech více než sto nových agentů. Jsou teď připraveni k boji s energožrouty – tedy vyplýtvanou energií. Děti ze 4. a 5. tříd se ve školních třídách nebo v upraveném přívěsu dozvídají, co je to elektrický obvod, kde mají energožrouti vodní skluzavku nebo jakou barvu má ropa.

Vše se děje v rámci projektu nazvaného misePlus+. „Jde o to naučit děti zábavnou formou šetřit energiemi,“ vysvětluje Roman Rác, jeden z průvodců soutěžemi a otázkami. Oblečen v červeném triku a stříbřitém plášti třeba děti zkouší z toho, co si pamatují z předcházejících videí. „Jakou barvu má ropa,“ ptá se třeba Rác. „Černou, žlutou,“ hlásí se děti a průvodce přisvědčuje a dodává, že záleží na ložisku.

Další otázka míří k energožroutům. Jsou to vlastně jednotky zbytečně vyplýtvané energie. Rác chce vědět, jestli se nacházejí i ve vodovodu. „Energožrouti mají v kapajících kohoutcích vodní tobogán,“ hlásí děti a sbírají tak další body. Kdo nasbírá dost bodů, získá odznak agenta boje s energožrouty. Výcvik má i praktickou část. V té mají budoucí agenti třeba zapojit žárovku, aby získali alespoň základní znalosti o elektřině.

Děti se při tréninku na agenty bavily. „Zajímavé bylo, když jsme rukavicemi zapojovali dráty symbolického elektrického vedení. Když jsme potom zatočili klikou, tak se rozsvítilo v domečku. Ukazovalo to, jak se elektřina vede od elektrárny až do domu,“ popsala jednu z ukázek Simona Vondráková.
Školáci ze čtvrté třídy zvládli i další úkoly. „Opravit počítač proti energožroutům bylo lehké. Potom jsme museli přijít na to, jak pomocí drátků, alobalu a baterie rozsvítit žárovku,“ zmínila Eliška Hrubá s tím, že její tým zvládl všechno.

Speciální automobil s upravenou nástavbou, kde se koná část „výcviku“, nyní putuje střídavě mezi Jihočeským a Jihomoravským krajem. Před Českými Budějovicemi byla misePlus+ v Jindřichově Hradci, potom se chystá do Tábora. „Je to dlouhodobý projekt,“ upozorňuje Tomáš Nováček z tiskového oddělení společnosti E.ON, která akci organizuje.

Pro děti na ZŠ Máj I to přitom není ojedinělé seznámení s ekologickou výchovou. „Pravidelně spolupracujeme s centrem ekologické výchovy na sídlišti Vltava,“ poznamenala Jana Pokorná, která s misíPlus+ návštěvu vyjednala.