Kavárna se má rovněž proměnit. „Vstup do objektu mi dnes přijde nedůstojný," vysvětlil nutnost změn ředitel JFK Otakar Svoboda. „Bývalý kostel sv. Anny, v němž se koncertní síň nachází, je především sídlem filharmonie, nikoliv kavárny. Jenže na první pohled to tak nevypadá. Všude před objektem je reklama na kavárnu, ale o tom, že zde sídlí i filharmonie, informuje jedna cedule," dodal.

Vítězná architektonická studie Atelieru 8000 proto cílila na vyčištění vstupního prostoru. Ne všem je to po chuti. Včetně současného nájemce kavárny Libora Moravce. 
I proto, že JFK chce na provozovatele kavárny vypsat nové výběrové řízení.

Mezi hlavní změny, které plánuje Jihočeská komorní filharmonie, patří jiné židle, křesla i koberce v kavárně, do níž se bude vstupovat novým vchodem. Přesunutí baru blíže k hostům kavárny, ale také stěhování šatny.

Plánovaná nová podoba kavárny Jihočeské komorní filharmonie.Podle architekta Martina Krupauera z českobudějovického Atelieru 8000, autora studie proměny, je jejím cílem především vyčištění prvního podlaží objektu. „Už dřevěná předzahrádka, která je nyní na náměstíčku před budovou, nepůsobí dobře. Do kavárny navrhujeme vytvořit přímý vstup prosklenou částí vpravo od současného vchodu. Tady by vznikla i nová předzahrádka," popsal návrh modernizace Martin Krupauer na pondělním veřejném představení studie. Na místo současného baru by se měla přesunout šatna, která je nyní hned u vchodu. Vznikne tak více prostoru pro frontu lidí.

Změny, na které kraj vyčlenil 1,5 milionu korun, měly být podle původního plánu dokončeny už letos v září. S rekonstrukcí se však zřejmě začne až na jaře nebo 
v létě příštího roku.

Podle ředitele JFK Otakara Svobody totiž ztroskotala dohoda se současným nájemcem kavárny Liborem Moravcem, že by v červnu kavárnu vyklidil. Po letní rekonstrukci by se pak mohl přihlásit do výběrového řízení na nového provozovatele kavárny. „Vyhlásit nové výběrové řízení je po uskutečnění úprav nezbytné. Nařizuje nám to zákon," doplnil Otakar Svoboda 
s tím, že JFK tak nyní nájemci kavárny dá výpověď z nájmu 
s půlroční výpovědní lhůtou. Ta vyprší na konci roku.

Provozovatel kavárny Libor Moravec se ale podle svých slov na ukončení nájemního vztahu s nikým nedohodl. „Od filharmonie jsem obdržel už dvě výpovědi 
z nájmu, podle mého právního zástupce jsou ale neplatné 
a v tomto duchu jsem na ně 
i reagoval," řekl v úterý Českobudějovickému deníku Libor Moravec.

Kavárnu provozuje sedm nebo osm let a za tu dobu se tady prý rekonstruovalo několikrát. „Vždy jsem na dobu rekonstrukce přerušil provoz s tím, že jsem si na filharmonii nenárokoval ušlý zisk, na druhou stranu jsem po dobu prací ani neplatil nájem," vysvětlil Libor Moravec.

Petici, pod níž se do včerejšího poledne podepsalo v kavárně 361 lidí, Libor Moravec nepodepsal, ani ji prý neorganizoval. Vytvořila ji českobudějovická zastupitelka Veronika Přibylová. „Obracelo se na mě mnoho lidí, kterým se nelíbil návrh modernizace kavárny zveřejněný na Facebooku a v novinách," zdůvodnila sepsání petice Veronika Přibylová. Na navrhovaných změnách jí vadí hlavně to, že se má zmenšit kapacita kavárny a zanikne možnost posedět ve vnitrobloku objektu.

Pravidelná návštěvnice koncertů filharmonie Ludmila Zapletalová z Českých Budějovic navržené změny vítá. „Líbí se mi hlavně přestěhování šatny. Teď je to vždy po koncertě hrozné, nemáte si ani kam odložit věci, abyste si oblékla kabát," popsala.

Pro zachování současné podoby vstupního prostoru do koncertní síně je Marcel Pokorný z Českých Budějovic. „Teď je v kavárně větší soukromí. Když budu mít za hlavou pořád obsluhu, holku už si sem na rande nepozvu. Začít měnit tvář filharmonie tím, že přestavím kavárnu, mi nepřijde šťastné," řekl Marcel Pokorný.

Na zásadnější investice však podle Patrika Červáka, vedoucího odboru kultury 
a památkové péče Krajského úřadu Jihočeského kraje, prozatím nejsou peníze. Nyní to navíc vypadá, že ani finance vyčleněné na rekonstrukci vstupního prostoru se letos neproinvestují. „Zřejmě si dáme čas a s pracemi začneme na jaře nebo v létě příštího roku," dodal.