Výtvarnice a publicistka Monika Brýdová vede v Sebuzíně na Ústecku výtvarné sympozium. Učí zde vyrábět bižutérii, která se bude nabízet v rámci charitativní sbírky v Českých Budějovicích.Zdroj: Deník/Karel PechNa prvním veletrhu byla jako patronka za Český rozhlas a věnovala kabelky, tento rok daruje šperky: „Když jsem se dozvěděla, že se sbírají i šperky, které mi jsou vlastně ještě bližší než kabelky, rozhodla jsem se probrat plné krabice a na tu dobrou věc je nabídnout,“ říká milovnice sekáčů a hrabáren, která si s oblibou kupuje věci s příběhem a historií.

Patnáct let pracuje pro televizní pořad Rady ptáka Loskutáka a o výrobě šperků napsala už 4 knížky. „Na veletrhu budu dvě tři hodinky a pokud bude zájem, moc ráda poradím s výběrem kabelek a doplňků,“ říká žena, jejíž všechny šaty mají vlastní šperk. „Často se mi stává, že vidím látku a už vím, jaký šperk k ní vyrobím. Je to trošku moje úchylka,“ směje se Monika Brýdová. Něco z veletrhu si prý možná odnese, do kabelek ale zabrouzdá určitě: „Někdy kupuji kabelky jen kvůli zajímavým detailům nebo zapínáním. Rozeberu je a použiji na výrobu něčeho dalšího.“

Premiéra snímku Po strništi bos v Plzni.
Naše spory jsou běžná součást tvorby

Moniku Brýdovou napadla zajímavá myšlenka: „Zapojím do sběru ženy z celé republiky.“ Pro ženy vyrábějící šperky zveřejní jako členka redakce časopisu Korálki výzvu na facebookové stránce: „Přeberte a darujte své šperky na dobrou věc.“ Sběrné místo je v pražském korálkovém obchodě ROOYA. Šperky pak Monika Brýdová odevzdá pro Kabelkový veletrh Deníku. Výdělek z kabelek, bižuterie a knížek půjde na podporu talentovaných dětí.